Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 13:11 |

Epidemiološka situacija u Srednjobosanskom kantonu nesigurna

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 24. marta (FENA) - Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona (SBK) je nesigurna i još uvijek se radi na procjeni nivoa rizika nakon pojave prvog slučaja zaraze virusom COVID-19, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo u tom kantonu Sead Karakaš.

Ističe da se ta nesigurnost ogleda u tome „da se koronavirus pojavio na području SBK-a, te činjenici da je evidentan veliki broj kontakata, koji su trenutno u samoizolaciji".

- Osim toga, osoba koja je prvozaraženi nije u cijelosti poštovala samoizolaciju, tako da nam i dalje puno vremena oduzima to što pokušavamo identificirati sve ljude s kojima je bio u kontaktu, kako bi ih stavili u samoizolaciju i krenuli u drugi i treći krug traženja kontakata – naglasio je.

Dodaje da su u samoizolaciju stavljeni svi stanari zgrade u kojoj prvozaraženi stanuje, te oko sedamdeset osoba za koje je do sada utvrđeno da je bio u kontaktu s njima.

- Za prijenos infekcije potreban je bliski, dugotrajni kontakt.To zavisi i od toga koliko će ljudi koristiti preporučene zaštite. Dakle, jako puno posla je u toj procjeni, tako da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću ocijeniti kakva je epidemiološka situacija, i zato sam rekao da je nesigurna. Ovo je jedna vrlo karakteristična situacija, i mi ćemo nastojati da je dovedemo do kraja - zaključio je Sead Karakaš.

U samoizolaciji na području SBK-a je oko 1.500 građana, a prema posljednjim informacijama iz policije, gro njih poštuje preporuke kriznih štabova.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sarajevsko poduzeće tužilo KSB, traže više od 300 milijuna KM naknade štete (VIDEO)

Lendo: Interes za povratak u SBK je sve veći, radit ćemo na kapitalnim projektima (VIDEO)

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'