Ekonomija     | 24.03.2020. 11:25 |

Evropski pokret u BiH - Hitno potrebno donošenje ekonomskih mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini pozvao je na hitno donošenje ekonomskih mjera svih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, a koje za cilj imaju pomoć najviše pogođenim privrednim i industrijskim subjektima u BiH.

Navode da se to u prvom planu odnosi na oblast turističke i hotelske industrije, koja je radi poštivanja mjera primorana ugasiti svoju djelatnost, iako je veliki broj radnika zaposlen u tim poslovnim subjektima.

Dodaju da se isto odnosi i na dio industrijsko-proizvodnih subjekata u Bosni i Hercegovini koji zbog uvedenih mjera već sada imaju velike gubitke.

Iz tog pokreta ističu da je hitno potrebno napraviti set ekonomskih mjera o odgodi plaćanja određenih komunalnih izdataka na rok prihvatljiv svim pogođenim subjektima za retroaktivno plaćanje, kao i odgodi plaćanja PDV-a za velike kompanije i poslovne subjekte koji zapošljavaju više od 200 radnika.

Smatraju da je jedna od mjera koja može ublažiti postojeće stanje podjednako smanjenje plaća kako u javnom tako i privatnom sektoru i to u omjeru od 50 posto, te dobit od tog smanjenja usmjeriti na refundaciju doprinosa u privatnom sektoru, u suprotnom, vrlo brzo neće biti onih koji su najveće platiše PDV-a u BiH, što opet ugrožava i sami javni sektor u BiH i njegovu samoodrživost.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Kinesko čelništvo uvjereno da će se ekonomija poboljšati uoči "Dva zasjedanja"

Vijeće ministara BiH - U 2023. nastavljen ekonomski rast, ali sporije u odnosu na godinu ranije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu