Regija     | 23.03.2020. 20:51 |

Novih pet slučajeva zaraze u Crnoj Gori, ukupno 27 oboljelih od koronavirusa

FENA Agencije

PODGORICA, 23. ožujka (FENA) - Crnogorski Institut za javno zdravlje registrirao je ponedjeljak pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri novozaražene osobe povezane sa postojećim slučajevima pa je u toj zemlji sada ukupno 27 zaraženih.

"Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalaze se 5.863 osobe, a u institucionalnim karantenama se prema izvještaju ministarstva unutarnjih poslova nalaze 763 osobe“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, prenosi Hina.

U nedjelju je u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica koronavirusa preminuo šezdesetpetogodišnji muškarac iz Herceg Novog i to je prva žrtva pandemije u toj državi.

Od ponedjeljka su u Crnoj Gori na snazi nove mjere koje obavezuju sve vjerske zajednice „da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana“.

Kako je pojašnjeno iz crnogorske vlade razlog za uvođenje te mjere je činjenica da je u nedjelju u vjerskim obredima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori prisustvovalo oko 1350 vjernika.

Crnogorska policija do danas je sankcionirala 60 osoba koje su prekršile mjere koje je u cilju sprečavanja širenja koronavirusa donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

„Trideset i osam osoba je procesuirano zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji dok je 14 osoba procesuirano jer su u automobilu prevozili više odraslih osoba, organizirali veće skupove ili nisu držali socijalnu distancu“, priopćio je za portal CDM Aleksandar Bošković iz crnogorske policije.

Crnogorska vlada i prije pojave prvog slučaja koronavirusa zabranila je javna okupljanja, te zaustavila nastavu u svim obrazovnim ustanovama.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Također je obustavljen taksi i javni autobusni i željeznički promet, te su zatvoreni svi frizerski i kozmetički saloni i stomatološke ordinacije.

Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

Na računu za donacije koji je otvorila crnogorska vlada već je preko 2 milijuna eura.

"Do 23. ožujka od 483 donacije iz zemlje i inozemstva prikupljeno je 2.224.140,34 eura", navodi se u priopćenju crnogorskog Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti.

Pored novca, brojne tvrtke, uspješni sportaši i gospodarstvenici iz dijaspore kupovali su respiratore za bolnice u Crnoj Gori.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi crnogorsku autocestu Bar - Boljare, donirala je Crnoj Gori 20 tisuća zaštitnih maski u borbi protiv koronavirusa. Donaciji su uručili crnogorskom veleposlaniku u Pekingu Darku Pajoviću.

“Prijatelji stoje jedni uz druge kad je najpotrebnije. Još jednom pokazano je veliko prijateljstvo Crne Gore i NR Kine i snažne veze građana naše dvije države”, kazao je Pajović preuzimajući donaciju.

Ista kineska kompanija izvodi radove i na Pelješkom mostu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta