Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 14:21 |

U Brčkom počela proizvodnja zaštitnih maski

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 23. marta (FENA) - Firma HAS Robotics d.o.o. iz Brčkog počela je, pomoću 3D printera,  proizvodnju zaštitnih maski namijenjenih prije svega medicinskom osoblju koje je u direktnom kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom.

Vlasnik firme Haris Salkić je student Mašinstva na Internacionalom univerzitetu u Sarajevu (IUS) i prvi je pobjednik natjecanja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organiziraju BBI banka u saradnji s televizijom Hayat i partnerima. Haris je osmislio je prototip robotske ruke koja je u potpunosti funkcionalna, a namjena joj je da se koristi kao nastavno pomagalo u osnovnim i srednjim školama te tehničkim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je koronavirus pogodio Bosnu i Hercegovinu, HAS Robotics je odlučio prekinuti proizvodnju robotskih ruku i sve proizvodne kapacitete usmjerio na proizvodnju zaštitnih maski. Maske su namijenjene prije svega medicinskim radnicima koji uzimaju uzorke za analizu na koronavirus, dakle namijenjene su onima koji su direktno izloženi riziku. Riječ je o maskama koje prekrivaju cijelo lice zdravstvenog radnika i koje su izrađene od PLA plastike i PET-G providne folije.

- Radimo na optimizaciji i povećanju kapaciteta proizvodnje. Naš 3D printer radi neprestano. Također pozivamo sve one koji posjeduju 3D printer ili CNC laser i žele nam pomoći da povećamo proizvodni kapacitet da nam se obrate. Materijala za proizvodnju imamo još za nekoliko dana.Već imamo dobavljače sirovine, sada nam je potrebna finansijska pomoć za njenu nabavku. Ove maske ću sa prijateljem i rođakom Mirzom Karahasanovićem, vlasnikom Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju "MEDICOR" iz Brčkog koji je dao značajan doprinos pri nabavci materijala za proizvodnju, donirati brčanskoj bolnici - izjavio je Haris Salkić.

Model maske je preuzet od češke kompanije Prusa koja ga je besplatno podijelila cijelom svijetu za nekomercijalnu upotrebu. Masku je odobrilo češko ministarstvo zdravstva, dakle riječ je o testiranom i sigurnom modelu, ističe Salkić.

 On će svoju donaciju maski ponuditi direktoru JZU „Zdravstveni centar Brčko“  i Kriznom štabu Brčko Distrikta BiH.  Nada da će Vlada i privrednici Brčko Distrikta podržati proizvodnju ovog danas tako važnog proizvoda.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bez zaštitne maske 46 osoba, 42 prekršile policijski sat u RS

Bez zaštitne maske 61 osoba, 22 prekršile policijski sat u RS

U Brčkom počela proizvodnja zaštitnih maski

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom