Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 18:03 |

BH Novinari uputili javni protest ministru Radončiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.marta (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest predsjedavajućem Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, zbog netačnog tumačenja legitimnog zahtjeva novinara za formiranje medijskog poola i stvaranje epidemiološki i zdravstveno sigurnih uvjeta za rad novinara koji prate zbivanja u vezi s kooronavirusom u Sarajevu i drugim bh. gradovima.    

U saopćenju se navodi da BH novinari nisu tražili privilegiju za novinarske ekipe, već sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacije i udruženja, ali i bh. organi vlasti, krizni štabovi i civilna zaštita. 

Primjeri održavanja pres-konferencija na siguran način, bez okupljanja velikog broja novinarskih ekipa postoje u Evropi, ali i u BiH - u Banjoj Luci, ali i Sarajevu gdje Vijeće ministara BiH pokušava s BHRT-om pronaći najbolje i najsigurnije načine organiziranja konferencija za medije. 

BH novinari ističu da je zahtjev novinara opravdan i utemeljen je na činjenici da su neki novinari u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva pres-konferencijama ili drugim javnim skupovima.

- Naglašavamo također da bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirani građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja koronavirusa - navodi se u saopćenju UO BH novinara.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upozorava ministra Radončića da će sam snositi odgovornost ukoliko se desi da još neko od medijskih profesionalaca bude zaražen tokom pres- konferencija koje neće biti organizirane ne propisan i siguran način.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo