Svijet     | 21.03.2020. 14:35 |

Kipar vratio migrantsku brodicu zbog epidemije koronavirusa

FENA Internet

NICOSIA, 21. marta (FENA) - Portparol kiparske policije saopćio je u subotu da su vlasti vratile brodicu koja je prevozila stotnjak migranata, pozivajući se na vladine direktive kojima se zabranjuje ulazak stranaca u zemlju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Christos Andreou izjavio je državnoj  Kiparskoj novinskoj agenciji da su se policijska plovila približavala brodici dok se primicala jugoistočnoj obali otoka u petak navečer, i policajci su poručili migrantima de se ne mogu iskrcati zbog zabrane. Andreou je kazao da su putnici, kojima je ponuđeni voda, hrana i gorivo, prvobitno odbili da promjene kurs, ali da su ipak otplovili od otoka.

Portparol je kazao da je policijski načelnik naredio pojačane patrole duž kiparske obale, kao i duž 200 kilometara duge tampon zone pod kontrolom UN-a koja dijeli otok na sjeverni otcijepljeni turski dio i južni pod kontrolom međunarodno pritznate vlade kiparskih Grka.

U međuvremenu je policija kiparskih Turaka saopćila da se brod koji je prevozio 175 Sirijaca, među kojima je 69 maloljetnika i 39 žena, iskrcao na obale poluotoka Karpa  prije zore u subotu. Oni su prebačeni u sportske dvorane radi medicinskih pregleda.

Kiparska vlada optužuje Tursku da preusmjerava migrante prema Kipru, pogotovo preko sjevernog djela otoka, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Kiparski predsjednik najavio udvostručenje napora za dostavu pomoći Gazi morskim koridorom

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana