Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 14:14 |

Žena iz Tešnja smještena u izolatorij, muškarac na kiseoničkoj podršci u KBZ-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. marta (FENA) - Muškarac koji je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog zarazom koronavirusom iz izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) jučer prebačen na Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a, priključen je na kiseoničku podršku- potvrdio je u izjavi za Fenu načelnik tog odjela Ednan Drljević.

-Pacijent ima blažu upalu pluća. Sinoć su mu ponovo urađeni nalazi te smo zaključili da još uvijek nije u takvom stanju da ga je potrebno priključiti i na respirator.

Međutim, njegovo se stanje kontinuirano prati - kaže Drljević, koji najavljuje da će se tom pacijentu svaka dva dana uzimati nalazi.

Drljević je potvrdio kako je danas u izolatorij KBZ-a smještena i 58- godišnja pacijentica iz Tešnja, kod koje je jučer potvrđena zaraza koronavirusom, pa je izolatoriju smješteno pet, od ukupno šest pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza virusom Covid - 19. 

U međuvremenu je, kaže Drljević, još nekoliko na zarazu sumnjivih osoba testirano u domovima zdravlja u ZDK-u, ali su njihovi nalazi bili negativni.  

-Slučaj zaražene žene iz Tešnja ujedno je i prvi slučaj lokalnog prenosa virusa u ZDK, ali od poznatog izvora. Naime, radi se o bliskim srodnicima pa je i bilo za očekivati da će njen nalaz biti pozitivan. Za nas je važno da znamo ko je bio izvor zaraze - kaže Adan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta