Ekonomija     | 20.03.2020. 15:07 |

Košarac - Vuković: Vanjskotrgovinski promet usporen, ali nije obustavljen

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslavom Vukovićem o vanjskotrgovinskom prometu BiH u uslovima širenja koronavirusa.

Na sastanku je istaknuto da je vanjskotrgovinski promet u novonastaloj situaciji djelimično usporen, ali da nije obustavljen.

Sagovornici su konstatovali da je, prema dosadašnjim evidencijama, došlo do smanjenja obima vanjskotrgovinskog prometa od tri posto za prva dva mjeseca 2020. u odnosu na isti period prošle godine. Naglašeno je da robna razmjena funkcioniše, s tim da postoji organičenje kod nekih zemalja CEFTA sporazuma. 

Košarac i Vuković razmijenili su mišljenje o analizi prometa vitalnih roba, s fokusom na proizvode prehrambene industrije, te medicinskih, farmaceutskih i sanitarnih sredstava.

Sagovornici su ocijenili uspješnim dosadašnje mjere, provedene u uslovima širenja koronavirusa, te naglasili da je potrebno proširiti dodatne mjere u finansijskom sektoru, koji se tiče bankarskih proizvoda, uključujući i garancije.

Košarac je najavio da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak radne grupe za praćenje posljedica koronavirusa na ukupnu privrednu aktivnost u BiH, a koja je formirana na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u koordinaciji sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH.

Na današnjem sastanku navedeno je da će do sastanka spomenute radne grupe Vanjskotrgovinska komora BiH pripremiti dodatnu informaciju, te da će ministar Košarac od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Sekretarijata CEFTA-e zatražiti dodatne informacije u vezi sa vanjskotrgovinskim prometom BiH.

Košarac i Vuković saglasili su se da će u narednom periodu održavati zajedničke radne sastanke na sedmičnom nivou kako bi na efikasan način pokušali odgovoriti izazovima sa kojima se suočavaju privredni subjekti u BiH u uslovima širenja koronavirusa, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VTKBiH - Odluka Evropskog vijeća bh. kompanijama otvara mogućnost za nove poslovne prilike

Bh. proizvođači namještaja održali desetine sastanaka s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore

VTKBiH organizovala Školu ekonomske diplomatije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo