Svijet     | 19.03.2020. 18:05 |

Španija uvodi nove mjere za borbu protiv epidemije u staračkim domovima

FENA Internet

MADRID, 19. marta (FENA) - Španska vlada u četvrtak je objavila nove mjere za suočavanje s valom od više od 80 smrtnih slučajeva i stotinama zaraza novim koronavirusom o kome je javljeno u ovoj sedmici u staračkim domovima širom zemlje.

Pablo Iglesias, zamjenik premijera nadležan za socjialna pitanja, danas je izjavio da će 300 miliona eura bitri dostavljeno regionalnim vladama da ulože u dodatne socijalne radnike i sestre u staračkim domovima.

Iglesias je priznao da su radnici u tim ustnovama "preopterećeni" i da im nedostaje neophodnih zaštitnih odijela i drugih medicinskih materijala.

Vlasti u Madridu, gdje je registrirano 40 posto od 17.000 španskih slučajeva zaraze, raspravljaju o tome da li da uvedu vojne ljekare i ostale vojne resurse u staračke domove u široj regiji španske prijestonice.

Ministarstvo zdravstva također radi na novom nizu preporuka za domove za stare i nemoćne osobe za bavljenje zaraženim pacijentima. Brojne bolnice su pretrpane i nemaju dovoljno kapaciteta da se bave prilivom novih pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'