Svijet     | 19.03.2020. 09:56 |

WEF: Stotine milijardi skakavaca uništava usjeve u Africi

FENA Internet

NEW YORK, 19. marta (FENA) - Koronavirus dominira medijima i našim razgovorima, ali mjesecima nekolicina afričkih vlada pokušava da obuzda drugu vrstu nesreće. Na stotine milijardi skakavaca hara istočnom Afrikom, uništavajući usjeve i izvore zarade ljudima u regiji koja već ima akutne probleme u obezbjeđivanju dovoljne količine hrane.

S obzirom na važnost ovakve priče koja dobija manje medijske pažnje nego što bi trebala, Svjetski ekonomski forum (The World Economic Forum-WEF)  objavio pregled četiri događaja u svijetu koja su zasjenjena pandemijom koronavirusa, a zaslužuju pažnju.

U prvi spada već spomenuta najezda skakavaca. Rojevi pustinjskih skakavaca su uzrok "ugroženosti  opskrbe hranom i izvor su  zaraze" diljem istočne Afrike, upozorile su agencije Ujedinjenih nacija.

U Keniji, koja trenutno prolazi kroz najgoru najezdu skakavaca u posljednjih 70 godina, jedan roj skakavaca je zauzeo područje koje je tri puta veća od New Yorka. Najezde skakavaca su također prisutne u Jemenu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Pakistanu i Indiji.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) navodi da bi se broj skakavaca u istočnoj Africi mogao povećati 500 puta do juna, a tražila je 138 miliona dolara za finansiranje hitnih napore za rješavanje krize. Do kraja februara dobila je svega 52 miliona dolara.

Drugi bitan događaj zasjenjen pandemijom je pad cijena nafte. Potražnja za naftom već je imala pad zbog smanjenja ekonomskih aktivnosti Kine i drugih zemalja uzrokovanih izbijanjem pandemije.

Međutim, rat sa cijenama nafte između dva najveća svjetska proizvođača nafte, Rusije i Saudijske Arabije, ulio je nove strahove za globalnu ekonomiju.

Na globalnim berzama je 9. marta zabilježen najveći pad cijena nafte od finansijske krize 2008. godine, do kojeg je došlo zbog straha od ranijeg pada cijena nafte i neprestanih previranja povezanih s epidemijom koja je kasnije proglašena pandemijom.

Treća priča koja nas je mimoišla vezana je za novu izbjegličku krizu u Evropskoj uniji čije je žarište granica između Turske i Grčke. Desetine hiljada azilanata pokušavaju ući u Grčku kopnenim i morskim putem otkako je Turska 28. februara ublažila graničnu kontrolu.

Turska, koja je dogovorila s Evropskom unijom 2016. godine da zaustavi priliv azilanata iz Sirije i drugih zemalja u zamjenu za pomoć, najavila je da ih više neće zaustavljati u pokušaju da uđu u Grčku, odnosno EU, što je izazvalo bojazan da je na pomolu  još jedna migrantska kriza u Evropi.

Grčka je zatvorila svoju granicu i najavila da će suspendovati izdavanje azila na mjesec dana na što je EU reagovala molbom da ipak nastave izdavati dozvole za azil. Grčki graničari suzavcem i vodenim topovima rastjeruju migrante s granice.

EU je, zatim, saopćila da će određenim migrantima dati po dvije hiljade eura da se dobrovoljno vrate u svoje matične zemlje.

Četvrti događaj vrijedan pažnje se tiče klimatskih promjena. Naime, planeta Zemlja je upravo imala svoj najtopliji februar otkako su se počele mjeriti temperature 1880. godine, prema podacima NASA-e i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), navodi se u tekstu objavljenom na web stranici WEF-a.

Sjeverna hemisfera imala je neuobičajeno toplu zimu, a mnogi su dijelovi Evrope zabilježili izuzetno visoke temperature za to doba godine. Norveška je u januaru zabilježila temperature od čak 19 stepeni Celzijusa, što je za 25 stepeni više od mjesečnog prosjeka.

Evropa i Azija zabilježile su svoje najtoplije zime od početka mjerenja temperatura tokom decembra, januara i februara, navodi NASA i NOAA. Ovo je uslijedilo nakon što su naučnici NASA i NOAA proglasili 2019. godinu drugom najtoplijom godinom.

Svjetski ekonomski forum (The World Economic Forum) je neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi. Forum je 2006. otvorio podružnice u New Yorku i Pekingu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iako se bilježi stalni porast broja dolazaka, migranti se sve kraće zadržavaju u BiH

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Laketa i Hurtić razgovarali o migrantskoj situacija u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana