Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 19:21 |

Vlada i MUPKS ograničavaju kretanje migranata u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Ismira Juske, na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se određuju mjera ograničavanja kretanja migranata na području Kantona, te njihov smještaj u privremene prihvatne centre.

Odluka je donesena u cilju preveniranja, ublažavanja i otklanjanja štetnih posljedica po građane Kantona Sarajevo uzrokovanih širenjem zaraze koronavirusom (COVID-19).

Vlada je istom Odlukom, uz saglasnost komandanta Štaba civilne zaštite KS koju po funkciji vrši ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, uvela migrantima zabranu napuštanja pomenutih centara.

Sve ove mjere provodit će se za vrijeme primjene odluka Vlade FBiH i Vlade KS o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Vlada je zadužila Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, ostala resorna ministarstva i Krizni štab Ministarstva zdravstva KS da, u okviru svojih djelokruga rada, preduzmu sve potrebne aktivnosti na realizaciji pomenutih mjera.

U cilju adekvatne kontinuirane realizacije navedenih zadataka, a uzimajući u obzir procjenu da postojeći kapaciteti u privremenim prihvatnim centrima neće biti dovoljni za smještaj svih migranata koji se nalaze i kreću na području Kantona Sarajevo, Vlada će bez odlaganja nadležnim organima BiH uputiti inicijativu za formiranje dodatnog privremenog prihvatnog centra (objekta, šatorskog naselja i sl.) na području Kantona.

Zaduženi su upravnici prihvatnih migrantskih centara Blažuj i Ušivak da o svim ovim mjerama i aktivnostima, te donesenim zaključcima obavijeste sve migrante koji su smješteni u njima, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministar Krivić posjetio O.Š. "Alija Nametak" i donirao učenicima 20 tableta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!