Stranačke aktivnosti     | 18.03.2020. 18:35 |

Saopćenje za javnost Građanske demokratske stranke BiH

FENA Saopćenje

Ibrahim Spahić,predsjednik  GDS BiH pozdravlja početak rada Koordinacionog odbora na državnoj razini ali da  traži formiranje Pres centra na nivou BiH i  dnevne pres konferencije.
Bitno je da se i medicinski stručnjaci obraćaju redovno na ovim konferencijama,kao i da se osiguraju potpune i blagovremene informacije o zdravstvenom stanju bosanskohercegovačke nacije.Sada je vrijeme za mobilizaciju i vladinih i nevladinih organizacija i potpuno poštivanje odluka državnih,nadležnih institucija.

Neprihvatljivo je da se ne poštuje novi režim života u pojedinim gradovima i nužno je da se privreda i poljoprivreda prilagode nastaloj situaciji i novim inovativnim rješenjima.Neprihvatljivo je da se pojedini lokalni organi vlasti i institucije opušteno ponašaju jer je riječ o opštem dobru.
Neprihvatljivo je da se i pored očigledne drame u Evropi kasni sa nekim odlukama koje su nužne ukoliko se želie ublažiti posljedice pandemije. Dok se traga za vakcinom protiv korona virusa u svijetu posebno je važno da se u zemlji preduzme sve što je moguće da bi se obezbjedila socijalna i zdravstvena zaštita stanovništva.Sve se promijenilo i život u porodici i život u zajednici i nužno je da se koncentrišemo na bitna pitanja svakodnevnice sa ograničenim kretanjem ,sa novim konceptom obrazovanja mladih i starih u potrazi za mogućim sadržjima dnevnih aktivnosti i novim načinom borbe za opstanak,kulture živlenja i svih ljudskih potreba. Potrebno nam je da imamo sposobnosti da sarađujemo,da smo solidarni i da shvatimo sebe i razumijemo najbliže.

Problemi povezani sa samo/izolacijom traže pored požrtvovanih ljekara i medicinskog osoblja i novu organizaciju porodične medicine i terenski rad.Svi raspoloživi kapaciteti civilne zaštite i posebno u mjesnim zajednicama, opštinama ,gradovima i na razini regionalnih zajednica treba da se trenutno aktiviraju.Sva porodična savjetovališta i posebno gerontološke centre treba koristiti da se okupe i organizuju volontere i osposobe za u ovu izuzetnu situaciju.Smatramo da je nužno da se univerziteti angažuju i to u svim oblastima nauke i da je potrebno potpuno mobilizirati društvo na samodbranu i odbranu od pošasti virusa koji je ugrozio i život građana i životne tokove zajednice.Smatramo da sve vlasti treba da podrže otvaranje i specijalnog medicinskog portala i da isto tako pomogne svim kanalima radija i tv i printanih medija da angažuju stručnjake koji imaju znanje da različitim generacijama građana omoguće da se bolje suoče sa korona virusom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost GDS-a

Saopćenje za javnost GDSBiH

Saopćenje za javnost GDSBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo