Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 15:45 |

Općina Centar prati stanje na terenu i poduzima potrebne mjere

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta  (FENA) - Nakon proglašenja vanrednog stanje, odnosno stanja prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prezentirao je mjere koje je u proteklom periodu provela Općina Centar na prevenciji širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), saopćeno je iz kabineta načelnika Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze u Bosni i Hercegovini Općina Centar pokrenula aktivnosti na prevenciji širenja i ranog otkrivanja ove bolesti.

Početkom marta izdvojena su novčana sredstva domovima zdravlja za nabavku zaštitnih maski i odijela, te naložena dezinfekcija i kontinuirano čišćenje prostora Općine Centar Sarajevo.

U saradnji sa policijom intenzivno  se radi na sklanjanju migranata sa raskrsnica, te sprečavanju prodaje higijenskih potrepština na ulicama. Također, u javnim ustanovama "Centar kulture i mladih" i "Centar za sport i rekreaciju" obustavljeni su svi projekti, a zatvoreni su i centri za zdravo starenje, te Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju.

- Naloženo je da se napravi plan čišćenja ulica i trgova koje će realizovati DVD Bjelave. Zaključeno je da se organizira dezinfekcija zajedničkih prostorija u zgradama kolektivnog stanovanja, kao i u prostorijama svih mjesnih zajednica. Zabranjeno je okupljanje i rad bifea u mjesnim zajednicama. Nabavljeni su higijenski paketi za penzionere koji su korisnici projekta "Hljeb i mlijeko", a izdvojit ćemo sredstva za angažovanje volontera Crvenog križa koji će u slučaju pogoršanja situacije distribuirati namirnice, lijekove i osnovne potrepštine za najugroženije penzionere - pojasnio je Ajnadžić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta