Svijet     | 18.03.2020. 13:55 |

Izraelska gradnja naselja na Zapadnoj obali buknula u 2019. godini

FENA Internet

JERUSALEM, 18. marta (FENA) - Aktivnosti širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali buknule su u 2019. godini, navodi aktivistička grupa u izvještaju, održavajući snažan tempo koji je dobio na zamahu zahvaljujući prijateljskoj politici Trumpove administracije.

"Mir sada", posmatračka grupa koja se protivi širenju naselja, saopćila je da su izraelske građevinske aktivnosti u prosjeku porasle za 25 posto otkako je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 2017.

Što je čak i bitnije, vlada izreaelskog premijera Benjamina Netanyahua prošle je godine odobrila planove za gradnju hiljada novih domova, polažući temelje za nove građevinske radove u narednim godinama. To uključuje i naglu ekspanziju planova novog širenja naselja odobrenih u ovoj godini.

Raskidajući s politikom svojih republikanskih i demokratskih prethodnika, Trump je zauzeo mnogo blaži stav prema širenju naselja. Okružena grupom savjetnika blisko povezanim s pokretom širenja naselja, Trumpova administracija objavila je u prošloj godini da ne smatra naselja nelegalnim po međunarodnom pravu. Potom je on u januaru objavio bliskoistočni mirovni plan koji predviđa prebacivanje velikih djelova Zapadne obale, uključujući i sva jevrejska naselja, pod trajnu izraelsku kontrolu.

Palestinci, uz široku međunarodnu podršku, žele kompletnu Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, također osvojen u bliskoistočnom ratu 1967. godine kao dijelove svoje buduće nezavisne države.

Većina svijeta smatra Zapadnu obalu, zauzetu od Izraela, okupiranom teritorijom a izraelska naselja nelegalnom preprekom miru.

Uz skoro pola miliona doseljenika koji sada žive na Zapadnoj obali i više od 220.000 u istočnom Jerusalemu, Palestinci tvrde da šanse da uspostave državu na tim teritorijama brzo kopne. Oni su odbacili Trumpov bliskoistočni plan, tvrdeći da je ugasio svaku preostalu nadu u njihovu nezavisnost.

Sudeći po brojkama "Mira sada", Izrael je započeo gradnju 1.917 novih domova na Zapadnoj obali otkako je Trump preuzeo dužnost. Građevinske aktivnosti raspoređene su širom Zapadne obale, uključujući i gradnju malih naselja lociranih duboko unutar te teritorije, prenosi AP.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'