Ekonomija     | 18.03.2020. 13:01 |

Mitrović razgovarao s ambasadorom Italije u BiH o funkcioniranju transporta s EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini Nikolom Minasijem.

Na sastanku, koji je održan na inicijativu ambasadora Minasija, razgovarano je o hitnim mjerama koje dvije države preduzimaju kako bi se ublažile ozbiljne posljedice pandemije koronavirusa na privrednu saradnju Bosne i Hercegovine i Italije, posebno u oblasti transporta.

Izražavajući solidarnost i punu podršku prijateljskom italijanskom narodu i Vladi te zemlje u borbi s pandemijom koronavirusa, ministar Mitrović obavijestio je ambasadora Minasija da je Vijeće ministara BiH, na inicijativu ministra Mitrovića, izmijenilo odluku o zabrani ulaska stranih državljana u BiH i iz te odluke izuzeo posade kamiona i aviona koji prevoze robu i repromaterijal neophodan za rad privrednih preduzeća.

„Privreda mora funkcionirati, pomoć mora dolaziti, transport ne smije stati“, poručio je ministar Mitrović.

S tim u vezi, ministar Mitrović naglasio je da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH poslalo i prijedlog koridora koji će se koristiti za tranzit, s tačno određenim mjestima i vremenom zadržavanja, te zdravstvenom kontrolom vozača.

Mitrović je upoznao ambasadora Minasija i s problemima i zabranama s kojima se vozači susreću prilikom ponovnog ulaska i prolaska kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ambasador Minasi obećao je da će Vlada Italije stati na stranu vozača i pokušati da utiče na rješavanje problema u oblasti transporta u zemljama regiona koje su članice Evropske unije.

Ambasador Minasi rekao je da je Vlada Italije spremna da s vlastima u BiH podijeli sva iskustva u vezi sa suzbijanjem pandemije koronavirusa, kao i u vezi s organizacijom karantina na graničnim prijelazima.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim oblicima saradnje BiH i Italije u sektorima transporta i komunikacija, nakon zaustavljanja i okončanja pandemije koronavirusa. S obzirom na visok nivo spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje, dogovoreno je da Italija razmotri mogućnost povećanja kontingenta međunarodnih bilateralnih dozvola za Bosnu i Hercegovinu za prijevoznike u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva kominikacija i transporta BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

Ambasador Republike Italije u BiH posjetio SIPA-u - Izražena spremnost za nastavak saradnje

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'