Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 11:04 |

Trijažni punktovi na ulazima bugojanskih zdravstvenih ustanova

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 18. marta (FENA) - S ciljem zaštite građana i medicinskog osoblja od širenja koronavirusa, na ulaze u „Dom zdravlja“ i „Opću bolnicu“ u Bugojnu postavljeni su trijažni punktovi, na kojima se vrši pregled pacijenata i mjeri temperatura svima koji posjećuju ove zdravstvene ustanove.

Pacijenti popunjavaju anketne listove o eventualnim putovanjima u zemlje visokog rizika, i kontaktima s osobama koje su došle iz inostranstva.

-Riječ je o mjerama prevencije koje se provode radi što kraćeg zadržavanja pacijenata kao najvećih izvora infekcija, čime se smanjuje izloženost ostalih pacijenata i zdravstvenih radnika. Građani koji su bili u kontaktu s osobama iz inostranstva i imaju neke od simptoma bolesti, dobit će stručna, medicinska uputstva o tome kako će dalje postupati - kazala je direktorica bugojanskog „Doma zdravlja“ Irhada Strukar.

Dodaje da je rad ove zdravstvene ustanove izmjenjen u dijelu koji se odnosi na prijem pacijenata, koji će recepte za redovne terapije moći dobiti za naredna tri mjeseca.

-Recepte za starije osobe moći će podići mlađi članovi porodice, i njima bliske osobe. Apeliramo na građane da se pridržavaju preporuka kriznih štabova i da dolaske ljekaru, osim u urgentnim slučajevima, svedu na minimum - naglasila je.

Na taj način, ističe, zaštitit će sebe i druge, i medicinsko osoblje koje je neophodno u ovoj "rizičnoj situaciji“.

U Bugojnu nije zabilježen nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, a osobama koje su boravile u inostranstvu određena je četrnaestodnevna samoizolacija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu