Ekonomija     | 18.03.2020. 09:47 |

Agencija za bankarstvo - Bankarski sektor u FBiH visoko likvidan i kapitaliziran

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Agencija za bankarstvo Federacije BiH obavještava građane da je bankarski sektor u Federaciji BiH visoko likvidan i kapitaliziran, te da je sigurnost bankarskog sektora na iznimno visokom nivou.

Propisi u domenu likvidnosti i kapitala u Federaciji BiH su konzervativni i oprezni i u poređenju sa propisima u zemljama regiona i EU. Dosadašnji pristup Agencije i banaka je uključivao planiranje i testiranje otpornosti sistema na različite poremećaje i okolnosti sa kojima se danas suočavamo, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Snaga bankarskog sistema je rezultat dugogodišnjeg razvoja regulatornog okvira, odgovornog pristupa Agencije i banaka.

Kao potvrda navedenog, učešće novčanih sredstava u ukupnoj imovini bankarskog sektora na dan 16. marta 2020. godine je veća od 30 posto, što daje značajan prostor bankama u Federaciji BiH da na zadovoljavajući način upravljaju likvidnošću u dužem vremenskom periodu.

Istovremeno, stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sektora iznosi 18 posto, što je za 50 posto više u odnosu na zakonom propisani minimum. Visoka kapitaliziranost bankarskog sistema daje mogućnost za apsorpciju višeg nivoa rizika kojem bi banke mogle biti izložene u kriznim uslovima i osigurava ključne pretpostavke za kontinuitet poslovanja banaka.

Cijeneći visoku likvidnost i stabilnost banaka u Federaciji BiH, Agencija informiše javnost da će banke nastaviti kontinuirano pružati usluge građanima Federacije BiH. Istovremeno, upućuje građane da u što većoj mjeri koriste elektronske kanale i načine plaćanja, izbjegavajući korištenje gotovine i nepotrebno zadržavanje u poslovnicama banaka, uvažavajući rizik prijenosa zaraze, kao i preporuke nadležnih ministarstava i institucija u dijelu mjera koje se odnose na zaštitu zdravlja građana.

Sve banke su poduzele mjere na ublažavanju širenja zaraze, na način da upravljaju zadržavanjem i kretanjem klijenata u zatvorenom prostoru poslovnica. Navedene mjere su isključivo higijensko-tehničkog karaktera i poduzimaju se u cilju suzbijanja širenja virusa i nisu izazvane poteškoćama u operativnom ili finansijskom poslovanju banaka.

Agencija apeluje na građane da prate uputstva nadležnih institucija i banaka, te da svoje aktivnosti prilagode trenutnim okolnostima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo