Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 09:57 |

ZDK- Preporuke za poslodavce i radnike za sprečavanje širenja koronavirusa

FENA Saopćenje

ZENICA, 18. marta (FENA) - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) preporučilo je, u okviru svoje nadležnosti, svim kantonalnim ministarstvima i drugim organima kantonalne uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima te svim poslodavcima na području tog kantona da provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, na način da radnicima skrate trajanje radnog vremena, ako to proces rada dozvoljava.

-  Poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika preporuča se da izvrše reorganizaciju radnog vremena, ako to proces rada dozvoljava, te da rad koji se odvija u jednoj smjeni rasporede u dvije smjene da bi se izbjegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mjestu - navodi se.

Preporuča se i to da radnicima daju upute za rad od kuće, ako je to zbog prirode posla moguće te ako to proces rada dozvoljava.

- Da omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Da se radnicima, roditeljima malodobne djece do deset godina, omogući odsustvo s posla (jednom roditelju), u slučaju da oba roditelja rade - navodi se u saopćenju.

Resorno ministarstvo ZDK preporuča i otkazivanje svih službenih putovanja, u državi i u inostranstvu, posebno otkazivanje službenih putovanja na koja bi se upućivali radnici s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima.

- Prilikom upućivanja na službena putovanja koja nije moguće otkazati potrebno je radnike uputiti na instrukcije, izdate od nadležnih zdravstvenih institucija i ustanova na područjima gdje putuju, te radnicima osigurati odgovarajuća zaštitna sredstva kao što su maske, sredstva za dezinfekciju – ističe se.

Poslodavci su obavezni, u skladu s propisima iz oblasti zaštite na radu, osigurati redovno i pojačano provođenje higijenskih mjera u radnim i pomoćnim prostorijama. Te mjere, između ostalog, podrazumijevaju čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i redovnu ventilaciju i provjetravanje.

-  Preporuča se otkazivanje sastanaka koji podrazumijevaju veći broj učesnika. Sastanci koji su neophodni, trebali bi biti organizirani u što većim prostorijama, uz dovoljan razmak između učesnika sastanka (1-2 metra) – naglašava se.

Poslodavci i radnici se upućuju da, u vezi s reguliranjem privremene spriječenosti za rad, usljed novonastalih okolnosti postupaju u skladu s uputama Federalnog ministarstva zdravstva.

-  Poslodavci i radnici se upućuju da u svemu postupaju u skladu s uputama Federalnog ministarstva zdravstva, date poslodavcima i radnicima na teritoriji Fderacije Bosne i Hercegovine – saopćilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, prenosi Pres služba ZDK.

Preporuke u vezi sa postupanjem poslodavaca i radnika donesene su u cilju sprečavanja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19) i u skladu s preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!