Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 08:34 |

Skomorac: Po svaku cijenu branimo prodor koronavirusa u zeničku bolnicu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. marta (FENA) – Zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su registrirani i prvi slučajevi zaraze koronavirusoma na području Federacije BiH, zasad uspješno odolijeva izazovima te borbe.

Zaraza nije "prodrla“ u bolnički sistem niti je registriran prijenos virusa sa zaraženih na području tog kantona, a sva četiri dokazana slučaja "uvezena“ su iz Italije, gdje je boravila tročlana porodica iz Zenice i muškarac iz Tešnja, kod kojeg je prije dva dana potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus.

-U cilju sprečavanja pogoršanja epidemiološke sitacije, mi smo u bolnici poduzeli mnogo preventivnih koraka, u smislu smanjenja broja ljudi koji ulaze u ustanovu i time smanjenja prenosilaca zaraze. Ukinuli smo posjete bolesnicima, a u zadnjih desetak dana ukinuli smo kompletan 'hladni' operativni program. Rade se samo hitne operacije i onkološki pacijenti - ističe direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Služba za fizikalnu medicinu izmještena je iz zgrade Stacionara, koji se nalazi u drugom kraju grada te su ga pretvorili u izolatorij kapaciteta 50 kreveta, a u koji se smještaju svi zaraženi s područja tog kantona.  

-Stacionar je, praktično, postao dio Odjela za infektivne i zarazne bolesti naše bolnice. Poduzeli smo i korake na osiguranju prostora za tretman pacijenata koji su pozitivni ili sumnjivi na Covid – 19, a zahtijevaju nekakav drugi tretman. U tom smo smislu reorganizirali prostor Odjela za očne bolesti, koji smo opredjelili za tretman hirurških pacijenata po bilo kom osnovu, a koji također imaju Covid – 19. Njih moramo tretirati u odvojenom prostoru, kako ne bismo zarazili druge pacijente - ističe Skomorac.

Dodaje da će se na tom odjelu osigurati i prostor za porodilje koje su zaražene ili sumnjive na koronavirus.

U toku su, kako najavljuje, pripreme za osiguranje prostora i za tretman pacijenata koji imaju nekakva druga akutna oboljenja, a također su sumnjivi na infekciju-infarkt miokarda, moždani udari te druga hitna stanja. Takvi bi pacijenti bili smješteni do dobijanja nalaza, nakon čega bi oni s negativnim nalazima na koronavirus bili smješteni na odjele.

-Sve što radimo, prvenstveno za cilj ima da zaštitimo bolnicu od širenja infekcije. Ako nam tu dođe do nekontrolisanog ulaska infekcije, sistem nam pada. Tako da moramo poduzeti maksimalne korake - od kapije pa nadalje, da spriječimo ulazak inficiranih pacijenata, koji bi na neki način mogli da ugroze sve ostale - upozorava Skomorac.

KBZ je poduzeo korake i na "podizanju nivoa spremnosti od samog ulaska u bolnicu pacijenata i zaposlenih“.

- U toku su nabavke beskontaktnih toplomjera pa i na taj način sve poduzimamo da zaštitimo bolnicu i da pokušamo što dalje da odgodimo, eventualnu, eksploziju epidemije te spriječimo ubrzano širenje bolesti - kaže Skomorac.

Na svim je odjelima smanjen broj ležećih pacijenata, a ukinuti su i specijalističko-konsultativni pregledi, a reducirano je i slanje pacijenata iz primarne zdravstvene zaštite.

-Sve ono što ne mora da u ovo vrijeme i ne dolazi. Ovo je prilika da se pozovu i svi građani da se tako ponašaju te da ne čekaju nečije administriranje, nego zaista svi oni koji mogu da ne dođu u bolnicu da to i ne urade. Možda se nekome ove mjere čine drastičnim, ali bolje je da su i drastične nego da se kasnije kajemo. Nastojimo zaštititi bolnicu po svaku cijenu. To nam je nekakva zadnja linija odbrane - poručuje Skomorac.

Zaključuje da su naredne dvije sedmice ključne u borbi protiv zaraze Covida - 19.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Epidemiološka situacija stabilna, ali zenička bolnica preventivno uvela blaže redukcije posjeta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo