Svijet     | 17.03.2020. 20:08 |

Saudijska Arabija ukida molitve u džamijama iz straha od koronavirusa

FENA Internet

RIJAD, 17. marta (FENA) - Saudijska Arabija objavila je u utorak da džamije neće više prihvatati vjernike koji obavljaju pet uobičajenih dnevnih molitvi i sedmičnu molitvu petkom, u izuzetnoj mjeri koja ima za cilj pomoći u limitiranju širenja koronavirusa.

Molitve će biti nastavljene samo u dvije svete džamije u Meki i Medini, najsvetijim mjestima Islama, javila je državna novinska agencija SPA, pozivajući se na odluku Vijeća šure, najvišeg vjerskog tijela kraljevstva.

Džamije će zatvoriti vrata privremeno, ali će nastaviti s ezanima ili ritualnim pozivima na molitvu, u kojima će biti poručeno ljudima da obavljaju molitve u svojim domovima umjesto da dolaze u džamiju, javila je SPA.

Ministar za islamska pitanja Abdulatif al-Sheikh izjavio je za državnu televiziju da će prostorije za pranje preminulih u džamijama ostati otvorene, ali će pristup njima biti ograničen na samo nekolicinu ljudi. Molitva nad preminulim bit će dopuštena samo na groblju, ali ne i u džamiji, dodao je on.

Saudijska Arabija, sa 171 oboljelom osobom bez smrtnih slučajeva, poduzela je drastične mjere u borbi protiv širenja koronavirusa. One uključuju prekid hodočašća Umra, zaustavljanje svih međunarodnih letova i zatvaranje škola i većine javnih ustanova.

Kraljevstvo je također prekinulo rad svih državnih službenika, izuzev  zdravstva, vojske i sigurnosnog sektora, a lokalni mediji su javili da je Vijeće ministara odgodilo svoje redovne sastanke za ovu i narednu sedmicu, prenosi Reuters.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uslovila normalizaciju s Izraelom izraelskim priznanjem palestinske države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo