Ekonomija     | 17.03.2020. 16:45 |

KUZIP ZDK - Povećanje cijena suprotno odluci Vlade FBiH će biti sankcionisano

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - U skladu sa Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole koja je donesena jučer, a koja je stupila na snagu sa danom donošenja, Kantonalna tržišna inspekcija kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Zeničko – dobojskog kantona usmjerila je aktivnosti inspekcijskih nadzora na kontrolu kretanja cijena na tržištu koje trebaju ostati na istoj razini kakve su bile 5. marta 2020.godine.

KUZIP upozorava pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo da će svako povećanje cijena suprotno Odluci Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole biti sakcionisano u skladu sa novčanim kaznama propisanim Zakonom o kontroli cijena, kao i drugim propisima kojima je regulisano utvrđivanje i isticanje cijena, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

Zakon o unutrašnjoj trgovini, Zakon o kontroli cijena, kao i Zakon o zaštiti potrošača, svaki na svoj način, obavezuju pravna i fizička lica da se moraju pridržavati cijena istaknutih na prodajnom mjestu. Privredni subjekti imaju zakonsku obavezu posjedovanja Pravilnika o načinu formiranja cijena.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM bit će kažnjeno za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena odnosno ukoliko vrši prodaju proizvoda po cijenama višim od cijena na dan 5. mart 2020. godine. Za navedenu radnju kazniti će se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM.

Za fizička lica propisana je novčana kazna u iznosu od 500 KM do 1.500 KM.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK poziva građane da svako eventualno povećanje cijena u Zeničko – dobojskom kantonu prijave ovoj agenciji, te da uz prijavu navedu naziv i adresu subjekta, broj i datum fiskalnog računa te vrstu i cijenu proizvoda.

Prijavu je moguće izvršiti putem telefona na brojeve 032/460-810 i 032/460-813, u vremenu od 8 do 15 sati svakim danom, te poštom na adresu "Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Kučukovići br.2, 71000 Zenica".

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta