Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 15:13 |

Smjernice za djelovanje medijskih djelatnika u periodu krize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Društvo novinara Bosne i Hercegovine, Udruženje/udruga BH novinari, Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, uz podršku velikog broja novinara i medija, usvojili su smjernice djelovanja u periodu krize.

Pozivaju sve novinarke i novinare, kao i medijske kuće, da slijede uputstva Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koja se odnose na vjerodostojnost izvora informacija, sigurnost rada novinarki i novinara u uslovima krize, kao i  to da svoje izvještaje temelje na  tačnim, pouzdanim i objektivnim informaciju iz zvaničnih izvora.

Također, da sa građanima i građankama dijele preporuke i savjete kompetentnih i stručnih osoba i institucija, koje će im omogućiti blagovremeno infomiranje i provođene preventivnih mjera sprečavanja širenja koronavirusa u BiH. 

Svi novinari i mediji treba solidarno da dijele saznanja i informacije kojima raspolažu, te međusobno koordiniraju odlazak na teren. Na taj će način doprinijeti sveobuhvatnom informiranju građana i građanki, a zaštiti kolege novinare i druge medijske djelatnike (fotoreportere, snimatelje, vozače, itd...) od rizika širenja koronavirusa.

Potrebno je da smanje na najmanju neophodnu mjeru dolazak gostiju u televizijske i radiostanice, a potrebu za intervjuima i izjavama zvaničnika nadomjeste korištenjem online alata i tehnika za prikupljanje informacija u vezi sa koronavirusom.

Osim izvještaja o radu krizih štabova, medicinskih ustanova, zvaničnih organa vlasti, treba da osiguraju građanima i građankama pristup informacijama koje se odnose na psihološku, socijalnu i obrazovnu podršku i servisne usluge kako bi mogli lakše  savladati osjećaj bespomoćnosti i  anksioznost koji sobom nosi obaveza  dužeg boravka u kući i drugim zatvorenim prostorima. 

Također, da zahtijevaju od državnih i javnih institucija i organa Federacije  BiH, kao i svih kantona pojedinačno, obustavljenje svih pres-konferencija i drugih javnih skupova sa većim brojem novinara i medija, te time prihvate svoj dio obeveza o izolaciji i djeluju putem online komunikacijskih kanala i IT platformi. 

Treba da zahtijevaju da poslodovci u medijskim kućama stave na prvo mjesto  zdravlje i sigurnost novinara, fotoreportera, snimatelja i drugog medijskog osoblja, te da dosljedno primjenjuju principe prevencije i zaštite zdravlja medijskih profesionalaca na radnom mjestu. Takav pristup mora uključivati planove za rad u smjenama (u redakcijama) i dežurne novinare i ekipe koje će posao obavljati online - od kuće.

Ovu inicijativu podržale su sve vodeće medijske kuće u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu