Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 13:21 |

Vijeće ministara BiH proglasilo stanje nesreće u BiH zbog pandemije koronavirusa

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici donijelo odluku da se u Bosni i Hercegovini proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa - izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odluka je donesena u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, po kojem će se također aktivirati Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje kojim će predsjedavati Fahrudin Radončić.

Na ovaj način pojednostavile su se procedure te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s aktuelnom situacijom u vezi koronavirusa, a nakon što su jučer entitetske vlade proglasile vanrednu situaciju (Republike Srpska) i stanje nesreće (Federacija BiH).

- Nalazimo se na samom početku borbe u vezi koronavirusa, te pozivamo sve građane da djeluju u skladu s preporukama zdravstvenih institucija - poručio je Tegeltija dodajući da će najveći izazov biti izgradnja šatorskih naselja na graničnim prijelazima.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana