Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 12:07 |

Vlada ZDK odobrila novac za nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava

FENA Saopćenje

ZENICA, 17.  marta (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odobrila je 500.000 KM za potrebe zdravstvenog sistema, u sprječavanju širenja koronavirusa u tom kantonu.

Od toga iznosa Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica odobreno je 400.000 KM na ime troškova osposobljavanja izolacionog centra u zgradi Stacionara, koji je već u funkciji. Javnoj ustanovi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica odobreno je 100.000 KM za nabavku dodatne zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova u tom kantonu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dobio je zaduženje da izvrši nabavku i raspodjelu zdravstvenim ustanovama zaštitnih odijela, kapuljača, naočala, vizira za lice, zaštitnih maski, navlaka za obuću, rukavica, kesa za infektivni otpad i dezinfekcionih sredstva, a po modelu koji utvrdi Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK za praćenje novog korona virusa.

- Uzimajući u obzir hitnost te činjenicu da na tržištu postoje male količine dostupnih roba, nabavka će se izvršiti pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja ili primjenom direktnog sporazuma - navodi Press služba ZDK.

Vlada je, na prethodnoj sjednici preraspodjelama budžetskih rashoda i rezervi, osigurala 2,55 miliona KM za finansiranje troškova zdravstvenog sistema u sprječavanju širenja koronavirusa Covid-19.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana