Sport     | 17.03.2020. 10:21 |

Profesionalna košarka se 'vraća' u azijske zemlje u jeku pandemije koronavirusa

FENA Internet

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Profesionalna košarka će se najvjerovatnije "vratiti" na igrališta u zemljama Azije, gdje je pandemija koronavirusa počela.

Utakmice u Južnoj Koreji, zemlji koja je zadivila mnoge svojim uspjesima i metodama sprečavanja širenja koronavirusa, zakazane su za kraj marta, ali najvjerovatnije će se igrati bez gledalaca. Korejska liga KBL očekuje povratak stranih igrača u svoje timove već naredne sedmice, javlja ESPN.

KBL je suspendovao ligu krajem februara, a mnogi strani igrači su odabrali da se vrate svojim kućama dok se situacija s pandemijom koronavirusa ne smiri. KBL ne očekuje da će se svi vratiti, ali vjeruje da će ekipe imati dovoljan broj igrača da se prvenstvo nastavi. 

Japan je svoju ligu prekinuo sredinom februara, međutim utakmice su se ovog vikenda igrale iza zatvorenih vrata. Upitno je da li će ovaj model biti održiv, jer je na utakmici između Chiba Jetsa i Utsunomiya Brexa jedan od sudija imao visoku temperaturu, što je izazvalo nezadovoljstvo među učesnicima.

Dio stranih košarkaša u Japanu je tražio da iz sigurnosnih razloga propuste mečeve. Tri američka igrača koji igraju za Levanga Hokkaido su imali povišenu temperaturu. Dio igrača je uvjeren da će liga ipak biti otkazana, a Košarkaški savez te zemlje će se očitovati u narednim danima. 

Košarkaški savez Kine je "zaledio" košarku od kraja januara, ali sada je pozvao američke igrače da se vrate u zemlju i pripreme za utakmice početkom aprila. Poziv nije naišao na odobravanje kod većine igrača i njihovih agenata koji smatraju da situacija s pandemijom koronavirusa ne dopušta takav scenarij, čak i bez gledalaca.

Izvori ESPN-a javljaju da je ipak dio američkih košarkaša odlučio da se odazove pozivu čelnika kineske CBA lige, među njima i neke od najvećih zvijezda. Oni će proći kroz obevezni dvosedmični karanten prije nego što se vrate košarci.    

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo