Ekonomija     | 17.03.2020. 08:27 |

ArcelorMittal Zenica: Pune plaće i za radnike koji rade od kuće

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. marta (FENA) – Kompanija “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), koja je i prošle godine bila najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine, fokusirana je na osiguravanje maksimalne zaštite zdravlja radnika i njihovih porodica te na uvođenje pojačanih preventivnih mjera u zaštiti od koronavirusa - potvrdio je u izjavi Fenu novi direktor AMZ-a Nikhil Mehta.

- Kao najveći izvoznik BiH, učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo radnike zahvaljujući kojima i ostvarujemo proizvodnju i poslovanje. Isto očekujemo i od BiH. Siguran sam da ćemo zajedno prevazići ovaj teški period za sve građane BiH - kazao je Mehta.

U odgovoru na pitanje da li je bilo ili će eventualno biti slanja radnika na čekanje ili njihovog otpuštanja, on podvlači kako to “u ovim momentima ne dolazi u obzir”.

-Poduzet će se sve akcije kako do toga ne bi moralo doći. Mnogi radnici AMZ-a dobili su instrukcije da rade od kuće, ali to neće utjecati na njihove plaće. Svrha toga jeste da zaštitimo naše radnike - kaže Mehta.

Zatvaranje granica, napominje, može imati dva efekta, odnosno onemogućavanje njihovih zaposlenika da putuju u inostranstvo, posebno u države zapadne Evrope, kao i onemogućavanje izvođača radova da dođu te nastave sa projektima u AMZ-u.

-Ovo će definitivno usporiti projekt Toplane Zenica, ali i neke projekte za AMZ-a. Drugi uticaj može doći u trenutku kada kretanje kamiona bude ograničeno. To bi moglo imati direktan uticaj na dostupnost materijala, kao i na naš plan prodaje, a što bi onda za posljedicu utjecalo na naše poslovanje. Kupujemo mnogo u državama zapadne Evrope i onemogućen uvoz može izuzetno utjecati na naše poslovanje - upozorio je.

Nada se da će kontinuirana komunikacija i saradnja nadležnih institucija BiH sa zemljama u regionu znatno olakšati njihovo poslovanje te vjeruju da će bh. institucije učiniti sve da zaštiti ekonomiju zemlje.

AMZ je u sklopu svojih mjera zaštite otkazao sve treninge, a interne sastanke održavaju putem interneta (Skype). Radnicima, koji u restorane dolaze maksimalno u grupi od po pet, do daljnjeg će se dijeliti “suhi obroci” te dnevno i po 1.000 miligrama vitamin C radi jačanja imunog sistema.

Nabavljeno je i 1.400 maski, koje su uz zaštitne rukavice podijeljenje na najosjetljivijim lokacijama u kompaniji, a u procesu su nabavke još 4.000 medicinskih maski.

Pooštrili su i mjere za ulazak kamiona u kompaniju, koji će svi biti dezinfikovani a čiji vozači također moraju imati zaštitne maske. Vozačima će se mjeriti i tjelesna temperature te onima koji budu imali temperature iznad 37,8 stepeni Celzijusa, neće biti dozvoljen ulazak u krug AMZ-a, koji zapošljava oko 2.500 radnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mehta: Zatvaramo koksaru, ali nastavljamo integralnu proizvodnju čelika u Zenici

Kompanija ArcelorMittal Zenica prošle godine poslovala s gubitkom od 159 miliona KM

Danas potpisivanje kolektivnog ugovora za kompaniju AMZ, sve spremno i za pokretanje Visoke peći

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'