Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 20:23 |

Predsjedništvo BiH zatražilo da nadležne institucije urgentno poduzimaju mjere

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Razmatrajući aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa pandemijom koronavirusa Covid-19, Predsjedništvo BiH ocijenilo je da bh. institucije pravovremeno reagiraju i poduzimaju niz mjera kojima se sprečava širenje virusa te su podržali njihove napore.

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH usvojeno je 18 zaključaka od kojih se jedan odnosi i na to da su zatražili od svih institucija da nastave sa aktivnostima i da urgentno poduzimaju potrebne mjere, u skladu sa stepenom opasnosti.

Također, Predsjedništvo BiH očekuje od Vijeća ministara BiH da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH te da se u skladu s tim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje.

Predsjedništvo BiH će biti u kontinuiranom kontaktu, a smatraju i da druge institucije moraju ostati u kontinuiranoj komunikaciji kako bi osigurali blagovremeno donošenje odluka i reagiranje na krizu.     

Kako je rečeno, Predsjedništvo BiH smatra da je donesena odluka Vijeća ministara BiH o ulasku stranih državljana iz zemalja zahvaćenih pandemijom adekvatna i da je treba na dnevnom nivou analizirati i u skladu s potrebom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija dopunjavati.

Podržali su inicijativu za uvođenje karantena na graničnim prijelazima, uz spremnost da se odobri vojna oprema na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija, a zaključeno je da promet roba treba regulirati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda za borbu protiv virusa Covid-19.

Zatražili su od Vijeća ministara BiH da se broj graničnih prijelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet roba, a sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

- Predsjedništvo BiH naređuje Oružanim snagama BiH da stave na raspolaganje sve svoje resurse za potrebe zaštite od pandemije. Upotreba resursa Oružanih snaga BiH će se definirati posebnim odlukama Predsjedništva BiH na zahtjev nadležnih institucija - jedan je od zaključaka.

Također, zatraženo je od svih građana i pravnih subjekata da se strogo pridržavaju uputa nadležnih institucija o ponašanju u ovoj situaciji.

Od Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta i lokalnih zajednica zatraženo je da hitno poduzmu mjere iz vlastite nadležnosti da bi se ublažile posljedice krize na poslovanje privrednih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima.

Upućen je i zahtjev Vijeću ministara da intenzivira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć BiH u ovoj situaciji, a najavljeno je i da će Predsjedništvo BiH i druge nadležne institucije razmotriti mogućnost upotrebe rezervnih sredstava Centralne banke BiH u svrhu amortiziranja efekata krize.

Predsjedništvo BiH od nadležnih nivoa vlasti očekuje da u skladu sa svojom nadležnostima donose odluke o radu javnih službi, te kretanju i okupljanju ljudi.

Pozvali su bh. državljane BiH, koji borave u inostranstvu da odlaže svoje dolaske i posjete BiH u periodu intenzivnih mjera na suzbijanju širenja virusa Covid-19.

Predsjedništvo BiH pozivalo je Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja virusa.

Kolektivni šef države zatražio je od Vijeća ministara BiH da, na osnovu iskazanih potreba entitetskih, kantonalnih i vlade Brčko Distrikta, sačini listu urgentnih potreba za sredstvima neophodnim za borbu protiv koronavirusa.

I na kraju, Predsjedništvo BiH je zadužilo sve nadležne institucije da na sedmičnom nivou dostavljaju informaciju o realizaciji zaključaka i definiranih operativnih mjera.

Zahtjev za održavanje današnje sjednice uputio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a sjednici je prisustvovao član Predsjedništva Milorad Dodik dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predsjedavao sjednicom putem videolinka iz izolacije, gdje se nalazi od povratka iz Kanade.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'