Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 20:06 |

Krizni štab TK donio naredbe za građane u cilju smanjenja širenja koronavirusa

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 16. marta (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je večeras Naredbu o otkazivanju svih javnih i privatnih skupova, proslava i drugih manifestacija u Tuzlanskom kantonu te obustavljanje rada kulturnih institucija: kina, muzeja, pozorišta, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitnes centara.

Donesena je i naredba o obustavljanju rada svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića. Od te naredbe se izuzimaju jedino oni ugostiteljski objekti koji se pismenim putem prema kriznim štabovima očituju da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, ali pod uslovom da je neće služiti u objektu.

U Tuzlanskom kantonu obustavlja se i rad svih shopping centara, frizerskih i kozmetičkih salona. Rad trgovina osnovnim prehrambenim namirnicama kao što su supermarketi, pekare, apoteke i benzinske pumpe bit će organiziran do 18.00 sati.

Pravo na rad u narednih 15 dana nemaju više buvlje pijace, sedmične pijace te autopijace.

Naloženo je svim lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima u TK da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti.

Krizni štab Tuzlanskog kantona nalaže zabranu okupljanja na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i javnim površinama.

Također, sve zdravstvene ustanove dužne su provesti vanredne mjere dezinfekcije svih prostora koje stanovništvo koristi. Nalaže se poslodavcima da osiguraju fizičku zaštitu svih zdravstvenih radnika u svim zdravstvenim ustanovama.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK dao je danas prijedlog da se u cilju zaštite zdravlja građana, a u skladu s prisutnim epidemiološkim rizicima izmjesti Ured za strance na granične prelaze, koji će voditi računa o evidenciji migranata. Cilj ove mjere je sprečavanje okupljanja migranata u gradskim zonama.

U cilju zaštite zdravlja zdravstvenih radnika, krizni štab predlaže da menadžment zdravstvene ustanove u okviru zakonskih mogućnosti razmotri pitanje odsustva jednog dijela radnika, u cikličnim razmacima kroz korištenje godišnjeg odmora ili pripravnosti, te da se reducira broj radnika u zdravstvu u cilju smanjenja rizika od prenosa COVID-19 unutar zdravstvenih ustanova.

Krizni štab je zatražio od savjeta mjesnih zajednica da obavještavaju lokalnu zajednicu kao i policijsku upravu o kretanjima osoba kojima je određena mjera kućne izolacije, a predstavnici etažnih vlasnika u zgradama dužni su poduzeti mjere pojačane dezinfekcije čišćenja svih površina u saradnji s upraviteljima zgrada.

Prilikom ukopa preporučuje se obavljanje obreda s minimalnim brojem prisutnih uz minimalan socijalni kontakt.

Sve institucije koje se bave pružanjem usluga građanima, kao što su elektrodistribucija, telekomi, banke, pošta, šalter sale... dužne su uvesti dvokratno radno vrijeme kako bi se između dva radna vremena izvršila dezinfekcija prostorija. Pozvani su i da izvrše racionalizaciju kadra.

Naloženo je svim organima upravljanja u Tuzlanskom kantonu kojima je osnivač kanton ili grad/općina da sagledaju mogućnost skraćivanja radnog vremena i smanje potreban broj uposlenika s periodičnim rotiranjem.

Krizni štab je i po hitnoj proceduri zatražio od nadležnih inspekcija da sankcionišu neopravdano veliki rast cijena prehrambenih i drugih proizvoda.

Zatraženo je od Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona da sagleda mogućnost da nastavno osoblje obavlja potrebne aktivnosti od kuće.

Krizni štab je izdao preporuku poslodavcima da prilikom organizacije posla iskažu razumjevanje  za osobe koje boluju od hroničnih bolesti, za roditelje ili staratelje djece ili djece s poteškoćama u razvoju.

I na kraju, Krizni štab u TK je zatražio od vjerskih zajednica da izdaju naredbu zabrane dolaska na grupne molitve osobama koje su u proteklih 14 dana boravile u inostranstvu ili  s takvim osobama bile u kontaktu, osobama koje imaju respiratorna oboljenja i osobama kojima je izdana mjera samoizolacije.

Sve ove mjere, kako je navedeno u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, imaju za cilj preveniranje pojave i širenja oboljenja od koronevirusa

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana