Svijet     | 14.03.2020. 12:22 |

Irak osudio američke zračne udare, upozorava na posljedice

FENA Internet

BAGDAD,  14. marta (FENA) – Irak je osudio američke zračne udare, navodeći da je u njima ubijeno šest osoba, i upozorio na opasne posljedice kršenja suvereniteta zemlje i ciljanih napada na iračke regularne snage.

Predsjednik Barham Salih kazao je da bi ponavljanje takvih akcija moglo ugroziti iračku stabilnost i dovesti do oživljavanja militantne grupe, tzv. Islamske države.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da planira uložiti žalbu Ujedinjenim nacijama zbog američkih zračnih udara.

Sjedinjene Države opravdava zračne udare, tvrdeći da su pet meta bili legitimni ciljevi i da je napadnuto skladište oružja koje koristi šiitska milicija Kataib Hezbollah u napadima na pripadnike koalicije pod američkim vodstvom.

Washington je pokrenuo zračne udare u znak odmazde za raketni napad u srijedu na vojnu bazu sjeverno od Bagdada u kome su ubijeni američki i britanski vojnici.

- Te lokacije koje smo napali očigledno su bile terorističke baze – izjavio je general Kenneth McKenzie, zapovjednik Centralne komande američke vojske.         

- Ako su Iračani bili tamo i iračke vojne snage su bile prisutne, rekao bih da vjerovatno nije bila dobra ideja svrstati se uz Kataib Hezbollah nakon napada u kome su ubijeni Amerikanci i pripadnici koalicije – izjavio je on na brifingu za novinare u Pentagonu.

Iračka vojska upozorila je da će zračni udari imati posljedice, dok je ministarsvo vanjskih poslova saopćilo da je pozvalo na razgovor američkog i britanskog ambasadora, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Izrael izveo nove napade na Rafah, uprkos pozivima na prekid vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo