Svijet     | 13.03.2020. 21:06 |

Trump proglasio vanredno stanje u SAD-u

FENA Internet

WASHINGTON, 13. marta (FENA) - Donald Trump je u petak poslijepodne proglasio vanrednu situaciju na nivou cijele države kako bi se suzbile posljedice pandemije koronavirusa.

Ovo vanredno stanje će osigurati više sredstava za borbu protiv pandemije.

Proglašavanje vanrednog stanja na nivou države, ovlast koju predsjednici vrlo rijetko koriste, omogućava Federalnoj agenciji za upravljanje u kriznim situacijama (FEMA) da pomogne državnim i lokalnim vlastima i koordinira odgovor nacije na krizu.

Trump je obećao da će omogućiti 50 milijardi dolara dodatnog novca za borbu protiv koronavirusa, jer je broj zaraženih pacijenata u SAD-u porastao na 1.678. Do sada je zabilježen 41 smrtni slučaj u Sjedinjenim Državama, javlja Financial Times.

Odluka da se proglasi vanredno stanje uslijedila je dva dana nakon što je Trump uveo zabranu ulaska stranih državljana koji su nedavno bili u mnogim dijelovima Evrope, gdje se koronavirus brzo širi.

Trump i njegova administracija kritikovani su zbog toga što su presporo učinili dostupnim testove na Covid-19 u cijeloj zemlji, što je otežalo zdravstvenim službama u mnogim saveznim državama da procijene težinu epidemije i prikladno odgovore.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana