Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 14:54 |

U Zeničko-dobojskom kantonu dat nalog za obustavljanje rada dječijih vrtića

FENA Saopćenje

ZENICA, 13.marta (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona nalaže obustavljanje rada dječijih vrtića na području Zeničko-dobojskog kantona do daljnjeg.

Po osnovu naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 12.marta ove godine, zabranjuje se do daljnjeg održavanje svih kulturnih manifestacija i sportskih događaja, kao i treninga na području Zeničko-dobojskog kantona.

Također, Krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje novog koronavirusa ZDK nalaže menadžmentu svih zdravstvenih ustanova bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u ZDK da zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima ne odobravaju putovanja izvan zemlje, bez posebnog odobrenja rukovodioca.

Zabranjuje se svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima da u uvjetima promijenjenje epidemiloške situacije, odnosno u uvjetima kada je Svjetska zdavstvena organizacija proglasila pandemiju novog koronavirus (COVID-19), napuštaju područje Federaciju BiH, bez posebnog odobrenja rukovodioca.

Nalaže se osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje su ugrožene zarazom koronavirusom (Kina, Italija, Južna Koreja, Iran, Francuska, Njemačka i Španija), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnim epidemiološkim službama domova zdravlja ili Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u cilju uspostavljanja zdravstvenog nadzora.

Neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Preporučuje se stanovništvu ZDK, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u tom Kantonu, da se u cilju zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba ZDK i zdravstvenih ustanova.

Preporučuje se učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Zeničko-dobojskog kantona, da u periodu obustave nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke za maloljetne osobe odgovorni su roditelji odnosno staratelji, a za punoljetne osobe (učenike i studente), navedeno je lična odgovornost.

Preporučuje se lokalnom stanovništvu, kao i stranim državljanima na području Zeničko-dobojskog kantona da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. 

Preporučuje se osobama s područja ZDK koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19), da zbog povećanog rizika i pogoršanja epidemiološke situacije, ne dolaze u Federaciju BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta