Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 14:31 |

U Brčkom obustava rada vrtića, kraće radno vrijeme u kafićima i restoranima

FENA Saopćenje

BRČKO, 13. ožujka (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH u petak je na izvanrednoj sjednici o koronavirusu aktivirala Krizni stožer Distrikta te na temelju trenutne epidemiološke situacije donijela mjere kojima se, među ostalim, od ponedjeljka, 16. ožujka, obustavlja rad vrtića na području Distrikta, skraćuje radno vrijeme u kafićima, ugostiteljskim objektima i tržnim centrima te obustavlja rad autoškola na minimalno petnaest dana.

"Ove mjere donijeli smo kako bismo smanjili rizik od potencijalnog širenja koronavirusa. Usuglasili smo se da ugostiteljski objekti, kafići i restorani rade do 18 sati, tržni centri do 19, a pekarne do 22 sata. Brčanskom zdravstvu i sanitarnoj inspekciji dali smo zadaću da izvrše određenu vrstu edukacije u ovim objektima u smislu redovitog čišćenja i dezinfekcije površina i stvari s kojima u kontakt dolazi veliki broj ljudi, a sve kako bismo eventualno prevenirali određeno širenje virusa", kazao je dogradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Dodao je kako je Vlada dala i suglasnost za angažiranje dodatnog broja ljudi koji će započeti proces dezinfekcije škola i drugih javnih objekata, kao i dezinfekcije sredstava javnog prometa računajući i taksi-prijevoznike, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

"Njima će se dati jasne instrukcije o tome kako svakodnevno održavati higijenu u taksi-vozilima i kako smanjiti rizik ostavljanja ili prijenosa virusa. Pojačat će se održavanje higijene i oko određenih javnih objekata kako bismo uklanjali određene ostatke biološkog materijala ili neke druge stvari koje mogu ostati iza ljudi", kazao je Domić.

Članovi Vlade dali su zadaću Odjelu za zdravstvo da preispita kapacitete, provjeri sve medicinske uređaje koji su nužni u procesu liječenja potencijalno oboljelih, ali i da učine sve kako bi se preveniralo širenje bolesti i na medicinsko osoblje.

Vlada je na sjednici dala i dodatne preporuke za pojačanu osobnu higijenu svakog čovjeka kao što su pranje ruku, brisanje ručki na vratima, održavanje stambenog prostora, prozračivanje prostorija i radnih prostora.

"U tom smislu donijeli smo zaključak i dali instrukciju i Odjelu za javni registar i Zavodu za zapošljavanje i svima onima koji rade sa strankama da pojačano održavaju higijenu radnih površina. Preporuka je da službenici koji rade sa strankama i koji imaju obvezu koristiti i imati u razmjeni različite dokumente ili novac nose zaštitne rukavice", istaknuo je Domić.

Dogradonačelnik je dao i nekoliko preporuka građanima Distrikta kako bi smanjili rizik od širenja i eventualnog obolijevanja od koronavirusa.

"Preporuka je da se starije osobe, kronični bolesnici i djeca ne okupljaju i ne idu u prostore gdje se zadržava puno svijeta. Ako netko ima potrebu otići u kupovinu neka to učini sam i neka ne ide s obitelji u tržni centar i slično. Djecu izvoditi u šetnju na otvorene prostore, ali ne voditi ih u igraonice i zatvorene prostore gdje se zadržava puno ljudi", kazao je Domić.

Vlada je danas usvojila i zaključak kojim su putnici koji dolaze s područja država ugroženih koronavirusom obvezni popuniti sanitarni upitnik za pojedinca ili skupinu prilikom ulaska u BiH na graničnim prijelazima na području Distrikta BiH.

Odjel za javne poslove Vlade Brčkog izvijestio je Vladu kako je u četvrtak, 12. ožujka, izvršeno izvanredno pranje i polijevanje vodom iz vodovodnog sustava s klorom CIPS-a, Ambulante u Kasarni, Doma zdravlja, Ambulante u Rijekama, Ambulante u Grčici, platoa Skupštine, Vlade i Vijećnice, te pješačke zona Fonda zdravstvenog osiguranja i Bulevara mira.

U naredna dva dana bit će izvršeno izvanredno polijevanje i pranje brojnih pješačkih zona, kao i Doma zdravlja i svih navedenih ambulanti i područnih zdravstvenih centara, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'