Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 14:33 |

U MO i OSBiH nema oboljelih od koronavirusa COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - U Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine  do danas nije evidentirana nijedna osoba oboljela od koronavirusa COVID-19.

Jedna pripadnica Oružanih snaga BiH, po povratku sa službene aktivnosti iz Savezne Republike Njemačke, se iz preventivnih razloga trenutno nalazi u karantenu.

Kadeti u Italiji su u dobrom zdravstvenom stanju. Nastava je obustavljena, te se shodno tome iznalazi rješenje za smještaj dva kadeta iz BiH na teritoriji Italije.

Svi kadeti i Profesionalna vojna lica (PVL) iz BiH na školovanju u Srbiji su u dobrom zdravstvenom stanju. Od 16. marta za kadete i PVL zabranjuju se izlasci i ulasci u vojne škole. Za sada nema naznaka prekida nastave.

Kadeti i PVL na vojnim školama u Turskoj su zdravo. Postoji mogućnost da se od 16. marta nastava obustavi. Najvjerovatnije da će svi morati ostati u vojnim školama bez mogućnosti izlaska.

Kadeti i PVL su dobrog zdravstvenog stanja. Nastava će biti nastavljena u skladu sa planom i programom, a sigurnosne mjere, izuzev preporuka koje se odnose na higijenu i mjere predostrožnosti vezane za epidemiju su: zabrana, odnosno ograničenje izlazaka iz kasarne, te zabrana napuštanja Hrvatske za sve polaznike vojnih škola.

Kadeti na školovanju u Sjevernoj Makedoniji su pušteni kući, tj. vraćeni u BiH iz razloga obustavlјanja nastave od 11. do 25. marta.

- U Velikoj Britaniji svi naši studenti su dobrog zdravstvenog stanja. Nastava se odvija po planu. Predočene su im liste kritičnih zemalja i obaveze boravka u karantenu ukoliko dođe do ulaska u zemlje sa te liste - saopćeno je iz MOBiH.

Zdravstveno stanje bh. kadeta u Republici Austriji je trenutno dobro i nema naznaka virusa. Od 16. marta zatvaraju se sve škole i fakulteti, bez ograničenja izlaska i ulaska na akademiju.

U Republici Grčkoj svi kadeti su u dobrom zdravstvenom stanju, nalaze se u objektima akademija i do daljnjeg će im biti zabranjen izlazak sa akademije.

Kadeti u Njemačkoj trenutno su dobrog zdravstvenog stanja. Po redovnom planu nastave, od 14. do 22. marta kadeti će biti na raspustu u BiH. Ukoliko bi kadeti došli u BiH, morali bi provesti 14 dana u karantenu o čemu su obaviješteni. Svi će moći morati ostati u krugu akademija, ukoliko ne napuste državu.

Kadet u SAD je u dobrom zdravstvenom stanju, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana