Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 14:25 |

Odgoditi konferencije i skupove za novinare koji nisu povezani s koronavirusom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Upravni odbor BH novinara apelirao je na sve javne institucije, organe vlasti, političke partije i organizacije civilnog društva da do daljnjeg odgode sve pres konferencije ili druge javne skupove sa novinarima, koji nisu povezani sa izvještavanjem o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju njegovog širenja u Bosni i Hercegovini. 

- S obzirom da su na teritoriji BiH na snazi posebne mjere zaštite od širenja koronavirusa, u pojedinim gradovima čak i vanredne mjere, kao u Banjoj Luci, smatramo da je u takvoj situaciji potrebno smanjiti rizik za novinare, snimatelje, fotoreportere i druge medijske radnike. Pozivamo nadležne da potpuno odgode ili svedu na minimum skupove sa većim brojem novinara, odnosno, da organiziraju video konferencije, obraćanje medijima putem Skype ili drugih komunikacijskih kanala koje nudi doba interneta - saopćio je Upravni odbor BH novinara.

Također, poziva vlasnike komercijalnih medija, kao i menadžere u javnim medijskim servisima i lokalnim RTV stanicama da, osim praćenja preporuka nadležnih, poduzmu dodatne preventivne mjere zaštite unutar medijskih kuća, kroz stvaranje higijenski i zadravstveno sigurnog radnog okruženja za sve medijske uposlenike.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!