Svijet     | 13.03.2020. 14:04 |

Slovenija zabranila tranzit teretnih vozila iz Italije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. ožujka (FENA) - Zbog epidemije koronavirusa Slovenija od petka primjenjuje uredbu o zabrani ulaza teretnih vozila iz Italije, a zabrana se odnosi samo na ona teretna vozila kojima ciljna destinacija nije u Sloveniji nego nju prelaze u tranzitu.

 Kako prenose slovenski mediji, donesena je zbog toga što restrikcije na ulazu kamiona iz Italije, zbog opsežne epidemije virusa koja vlada u toj državi, već primjenjuju Mađarska, Hrvatska i Srbija.

 Aktualni premijer na odlasku Marjan Šarec kazao je jučer da će slovenska policija od danas zaustavljati i vraćati kamiona iz Italije već na granici i vraćati ih natrag, kako se u Sloveniji ne bi stvorio džep u kojemu bi ostalo blokirano mnogo vozila i vozača u tranzitu, što bi, kako je istaknuo, Sloveniji stvorilo mnoge sanitarne i druge probleme.

 Janez Janša, koji će premijersku dužnost preuzeti večeras ili najkasnije sutra, izjavio je u četvrtak da je o problemu velikih gužvi na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima, zbog teretnih vozila u tranzitu, već telefonom govorio s hrvatskim kolegom Andrejem Plankovićem i da mu je pojašnjeno kako se kontrole vozila vrše jer je odluku o zabrani ulaska u zemlju već prije donijela Srbija.

 Iako je kamionima u tranzitu, koji su blokirani u Sloveniji, dopušteno da napuste zemlju "najbližom rutom" i danas na graničnim prijelazima na ulazak u Hrvatsku na Bregani, ali i drugim prijelazima, nastaju kolone vozila, pa čekaju i oni koji nisu bili u Italiji, tvrde slovenski mediji.

 Tako se, primjerice, na prijelazu Bregana/Obrežje na prelazak čeka i više od deset sati, a uz prijelaz je još uvijek parkirano mnogo kamiona koji su došli iz Italije i ne mogu dalje.

 Uredbom slovenskog ministra za zdravstvo Aleša Šabedera od sinoć u 22 sata obustavljen je, zbog pandemije koronavirusa, i sav željeznički putnički promet iz Italje, a obustavljen je i međunarodni promet autobusa iz tog pravca i u Italiju, kako redovni linijski tako i povremeni prijevoz.

 U Sloveniji je, po jučerašnjim podacima, bilo već 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa, no jutros mediji navode da je neslužbeno taj broj već prešao sto, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!