Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 13:07 |

Ambasadorice u BiH i ministrica Turković o ulozi žena u diplomatskoj službi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Neformalna grupa ambasadorica na dužnosti u Sarajevu sastala se u četvrtak u rezidenciji na poziv njemačke ambasadorice u BiH Margret Uebber s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a diskutovale su o ulozi žena u diplomatskoj službi.

Razgovarale su o tome kako se ta uloga promijenila u toku njihove karijere, šta je krenulo u pozitivnom smjeru za žene u diplomatiji i gdje još ima potrebe za korekcijom.

 - Drago mi je da se kod mene sastalo osam ambasadorica i ministrica Turković. To ne bi bilo moguće prije 20 godina. Unatoč tome, ima još mnogo posla kako bi žene i u dipomatiji dobile iste šanse. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je iz tog razloga prošle sedmice, uime Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, objavio niz ciljeva za ostvarenje bolje rodne ravnopravnosti. To uključuje, naprimjer, više vidljivih mjera za provođenje obaveza sadržanih u Rezoluciji 1325 - Žene, mir i sigurnost, i zastupljenost najmanje 40 posto žena na konferencijama - rekla je ambasadorica Uebber.

Raduje je što se, kako je istaknula, i Njemačka ambasada u Sarajevu zajedno s međunarodnim partnerima koji se nalaze u BiH obavezala na niz mjera i da je skupa s njima potpisala zajedničku Izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost spolova u BiH.

Izjava o postizanju rodne ravnopravnosti za BiH sadrži niz obaveza raznih ambasada sa sjedištem u BiH vezano za bolje predstavljanje žena na skupovima, rodno osjetljivi jezik, rodnu ravnopravnost na realizaciji projekata i u borbi protiv stereotipa i nasilja nad ženama, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turković s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Grlićem Radmanom

Turković u Londonu na sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana

Turković na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo