Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 19:43 |

Turković: Austrijska ulaganja od velikog su značaja za bh. ekonomiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas s ambasadoricom Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann o razvoju bilateralne saradnje, austrijskoj podršci procesu evropskih integracija i nastavku austrijskih investicija.

Kako je rečeno dvije zemlje imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim nivoima koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem periodu potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Ministrica Turković je naglasila da je od velikog značaja za ekonomiju BiH austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner.

Uz zahvalu za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do ključnih zagovarača pristupanja BiH Evropskoj uniji, zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bh. iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200.000, omogući stjecanje statusa nacionalne manjine.

Ambasadorica Hartmann je istaknula da Austrija kao članica EU i kao gotovo neposredni susjed regije zapadnog Balkana iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u EU te nastoji dati doprinos kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u tom procesu.

Sagovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad tim nekretninama.

Ministrica Turković je informirala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u BiH i odnosima sa susjedima, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Turković i Fajon - Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH (VIDEO)

Stabilnost u regiji, jačanje ruskog uticaja i reforme u fokusu sastanka Fajon i Turković

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo