Svijet     | 12.03.2020. 15:58 |

Kina: Vrhunac koronavirusa okončan

FENA Internet

BEIJING, 12. marta (FENA) - Kina je u četvrtak saopćila da je vrhunac izbijanja koronavirusne bolesti (COVID-19) u Kini okončan nekoliko sati nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju.

Čuveni kineski specijalista pulmolog kazao je da će bolest biti pod kontrolom do juna ako većina zemalja bude postupala kao Kina.

U Kini je došlo do pada novih zaraženih i smanjenja razmjera epidemiološke situacije, kazao je Mi Feng, u četvrtak glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije, na pres-konferenciji u Pekingu.

Mi je rekao da je broj novopotvrđenih slučajeva u Wuhanu, epicentru izbijanja koronavirusa u pokrajini Hubei, spao na jednocifrene brojke. U srijedu je prijavljeno samo osam slučajeva dok je samo sedam novih slučajeva prijavljeno u kontinentalnoj Kini.

U Wuhanu je potvrđen novi virus u decembru, koji je kasnije nazvan Covid-19. Ovaj visoko zarazni virus se brzo širi, a 12. februara je prijavljeno 15.000 slučajeva što je najveći broj zaraženih.

Kina je mobilizirala resurse iz cijele zemlje da bi spriječila širenje koronavirusa. Gradovi su izolirani, stručnjaci i zalihe su poslani u Wuhan i na stotine miliona ljudi diljem zemlje je ostalo u kućama sedmicama kako bi se socijalno izolirali.

Do ove sedmice se stanje polako počelo vraćati u normalu u Kini gdje su mnoge pokrajine i regije smanjile stepene odgovora na epidemiju, a mnoge kompanije i preduzeća nastavljaju aktivnosti.

- Kineski smion pristup da zaustavi brzo širenje novih respiratornih patogena promijenila je smjer brzo eskalirajuće i smrtonosne epidemije - saopćila je zajednička misija Kina-SZO o Covid-19.

Zvaničnici SZO u više su navrata pohvalili kineski odgovor i ohrabrivali druge zemlje da nauče iz njihovog iskustva.

U srijedu je Kina imala više od 62.000 pacijenata otpuštenih iz bolnice nakon oporavka. U Wuhanu se još uvijek liječi 13.462 pacijenta, od kojih je 4.003 u teškom stanju.

Sada bi, kako je rekao, glavni prioritet trebalo dati liječenju pacijenata i založio se za neopuštanje i smanjenja napora u radu na prevenciji i kontroli epidemije.

Sada je više od 118.000 potvrđenih slučajeva u 114 zemalja i regija. Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da se očekuje da se taj broj poveća i bude veći u danima i sedmicama koje su pred nama.

Mi smo rekli da Kina posvećuje veliku pažnju trenutnom brzom globalnom širenju epidemije i nastavit će da jača saradnju sa SZO i relevantnim zemljama kako bi doprinijeli globalnoj borbi.

Kineski specijalista Zhong Nanshan rekao je da kinesko iskustvo i pouke u protekla dva mjeseca mogu pomoći svijetu da smanji širenje i smrtnost od epidemije.

Ako se većina zemalja ponaša poput Kine, rekao je, globalna pandemija Covid-19 mogla bi biti dovedena pod kontrolu do juna.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana