Sport     | 12.03.2020. 14:25 |

Inter donirao 300.000 maski, predsjednik Rome 50.000 eura

FENA Internet

RIM, 12. marta (FENA) - S obzirom da se koronavirus sve ozbiljnije širi Italijom i da je broj smrtno stradalih sve veći i sportski kolektivi su se uključili u borbu protiv pandemije.

Inter je zajedno sa Suning Internationalom, grupacijom koja je vlasnik kluba, odlučio donirati 300.000 maski za medicinsku upotrebu i drugih zdravstvenih proizvoda Nacionalnoj službi civilne zaštite Italije.

Predsjednik kluba Steven Zhang i Inter nastavljaju pružati podršku u borbi protiv korona virusa, nakon što su u početku podržali Kinu, također počinju pomagati Italiji.

“Nadamo se da će uspješno iskustvo Kine u borbi protiv korona virusa pomoći da se zaustavi brzo širenje virusa u Italiji. Nastavićemo i jačaćemo svoj doprinos podržavanju Italije u borbi protiv vanredne situacije“, rekao je Zhang za službenu internet stranicu Intera.

Milanski klub je i ranije donirao 100.000 eura Odjeljenju za biomedicinske i kliničke nauke "L. Sacco" iz Milana kao pomoć u pronalaženju lijeka za COVID-19.

James Pallotta, predsjednik Rome, također se odlučio uključiti u borbu sa korona virusom. On je donirao 50.000 eura rimskoj bolnici Spallanzani kako bi im pomogao tokom krize s oboljenjem COVID-19.

"U sportu volimo heroje. Ali, danas su pravi heroji doktori i medicinski tehničari koji rade non-stop kako bi spasili živote. Sada im je potrebna naša podrška", rekao je Pallota za internet stranicu Rome.

Roma je, također, osnovala fond za bolnicu Spallanzani u glavnom italijanskom gradu kako bi pomogli kupovinu opreme neophodne za borbu protiv korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je zbog širenja korona virusa proglasila "globalnu pandemiju".

Italija je najpogođenija evropska zemlja s više od 12.000 potvrđenih slučajeva zaraze i preko 800 preminulih. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 4.600 ljudi, a potvrđeno je 125.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 115 zemalja, naveli su WHO-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo