Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 12:57 |

Federalna vlada o aktivnostima FUCZ-a u rješavanju migrantske krize

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) - Vlada FBiH usvojila je u četvrtak u Mostaru informaciju o poduzetim i planiranim aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) vezanim za migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, u kojoj je navedeno da se BiH suočava s povećanjem broja nezakonitih migranta koji, zbog nemogućnosti dolaska do planirane destinacije, ostaju na teritoriju BiH.

 Obzirom da se situacija konstantno usložnjava, sve nadležne institucije redovno razmatraju i predlažu mjere, aktivnosti i mogućnosti jačanja kapaciteta vezano za humanitarne i sigurnosne aspekte, odnosno omogućavanje dodatnog adekvatnog smještaja i tretmana za migrante, priopćio je u Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Navedeno je i da je Federalni operativni stožer za pitanje migracija u BiH nadležan da osigura koordinirano djelovanje svih nadležnih federalnih tijela i institucija, s ciljem humanitarnog prihvata i zbrinjavanja migranata čiji se dolazak očekuje u BiH. Ovaj stožer  aktivno učestvuje i kontinuirano surađuje sa svim razinama vlasti BiH u svim aktivnostima koje se realiziraju s ciljem operativnog djelovanja kad je riječ o humanitarnom prihvatu i zbrinjavanju migranata i osiguranju koordiniranog djelovanja svih nadležnih federalnih organa uprave, tijela i institucija.

 Federalna uprava civilne zaštite redovno pruža podršku u rješavanju migrantske krize u BiH, te u skladu sa svojim nadležnostima realizira i učestvuje u realizaciji zaključaka Vlade FBiH.

 Iz svojih rezervi materijalno-tehničkih sredstava i opreme zaštite i spašavanja dala je na korištenje 58 šatora, s ciljem uspostavljanja migrantskog kampa "Agrokomerc", općina Velika Kladuša, te 30 šatora za migrante i dva agregata jačine 18KW za potrebe kampa "Ušivak", općina Hadžići.

 U okviru svojih kapaciteta angažirala je potreban broj pripadnika civilne zaštite i osigurala stručnu i tehničku pomoć za smještaj i zbrinjavanje migranata za potrebe uspostave kampova "Agrokomerc", "Ušivak" i "Blažuj".

 U okviru Federalne uprave civilne zaštite djeluju deminerski timovi koji su do sada pružali podršku prilikom provjere potencijalnih lokacija za smještaj migranata s ciljem utvrđivanja i otklanjanja eventualne minske opasnosti, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'