Kultura     | 12.03.2020. 13:53 |

Predstavljeno književno stvaralaštvo fra Vendelina Karačića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) - U sklopu Književne srijede Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) u srijedu navečer upriličen je program "Ususret Uskrsu - Breviarium poeticum" - književna večer duhovne poezije.

 Kroz program je upriličeno predstavljanje književnog stvaralaštva fra Vendelina Karačića, o kojem je govorio književnik Dragan Marjanović.

 "Karačićev je pjesnički glas snažan, izraz je jednostavan i jasan, stil je ujednačen. Pjesnik se ne služi bogatom metaforikom, ne izgrađuje svoj govor posredovanjem brojnih pjesničkih figura; budući da govori o ozbiljnoj i važnoj temi, on se ne poigrava riječima da bi čitatelju posredovao ljepotu – prije svega on želi upozoriti, zato svoj izraz svodi na čistu poruku, jasnu u svojemu odjeku, nedvosmislenu i neposrednu u stravičnoj ogoljelosti i istinitosti", priopćeno je iz DHK HB.

 Fra Vendelin Karačić (Gornji Crnač, Široki Brijeg 1942.) gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom, maturirao 1961. u Dubrovniku, teologiju studirao u Sarajevu i Ljubljani. Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Za svećenika zaređen 1967. u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima, a od 1990. živi i radi na Širokom Brijegu.

 Voditelj je umjetničkog programa Franjevačke galerije. Na ALU na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. - 2013. Piše eseje i kritike. Član je DHK HB i DHK u Zagrebu.

 Stihove duhovne poezije hrvatskih pjesnika čitali su Članovi kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti "Franjo Milićević". Nastupili su članovi DHK HB i gosti s pjesmama prikladnim vremenu Korizme i Uskrsa: Dubravka Bandić, Marela Jerkić Jakovljević, zatim Srećko Marijanović, Pero Pavlović te Ivo Raguž, Mara Cica Šakotić i Mijo Tokić, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Predstavljena antologija hrvatske antiratne poezije Cvrčci u trubi

Adventska književna večer DHK HB

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne slavi 30. rođendan

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'