Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 17:46 |

PSBiH - Nema entitetske većine za zaključke o pravosuđu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Samo jedan od nekoliko predloženih zaključaka kojima je namjera bila poboljšanje stanja u bh. pravosuđu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojen jer za ostale nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Usvojen je zajednički zaključak nekoliko poslanika kojim su zatražili da se u roku od 10 dana sazove konstituirajuća sjednica Privremene istražne komisije Doma koja je osnovana zaključkom na hitnoj sjednici u junu 2019. godine.

Ostali zaključci upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usaglašavanje.

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović zatražio je od Tužilaštva BiH da dostavi detaljnu analizu procesuiranja ratnih zločina koji su od Haškog tribunala označeni kao predmeti A kategorije.

Osmanović je zatražio i analizu i pregled neophodnih izmjena krivičnog zakonodavstva, ali procesuiranje ovlaštenih osoba u slučajevima neprovođenje odluka Ustavnog suda te je pozvao Tužilaštvo da postupi u skladu s ovlaštenjima u tom smislu.

Kao jedan od pet zaključaka koje je predložio uime Kluba SDA bio je i onaj kojim traži dostavljanje izvještaja o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) dva puta godišnje, te su rukovoditelji VSTV-a, predsjednik Suda BiH i Tužilaštva BiH pozvani da vode računa o nacionalnoj strukturi zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović zatražio je izmjene zakona o VSTV-u i to u skladu s preporukama sadržanim u Izvještaju Evropske komisije.

Zatražio je razdvajanje VSTV na dvije institucije Visoko sudsko i Visoko tužilačko vijeće, te da članove koje imenuju advokatske komore zamijene članovi iz reda univerzitetskih profesora pravne nauke, kao i da glavne tužioce na svim nivoima imenuju nadležna zakonodavna tijela.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić zatražio je dostavljanje Akcijskog plana otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava, provođenja preporuka i mjera sadržanih u Izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH od 5. decembra 2019. godine.

Entitetske većine nije bilo ni za zaključak poslanika SDA Safeta Sofića koji je zatražio uspostavljanje Vrhovnog suda BiH s ciljem osiguranja poštovanja ljudskih prava i vladavine prava na cijeloj teritoriji BiH.

To je epilog današnje šestosatne tematske sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj su poslanici ukazali na brojne probleme unutar pravosudnih institucija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo