Svijet     | 10.03.2020. 15:21 |

Njemačka zakazala suđenje Sirijcima za 23. april

FENA Internet

BERLIN, 10. marta (FENA) - Prvo suđenje osumnjičenim pripadnicima sigurnosnih službi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za zločine protiv čovječnosti, uključujući mučenja i ubistva opozicionih aktivista, počet će narednog mjeseca, objavio je u utorak njemački sud.

U potezu koji su pozdravili aktivisti za ljudska prava kao slanje signala onima pogođenim represijom u Siriji, njemački tužioci koristili su zakon o univerzalnoj jurisdikciji kako bi im omogućio da krivično gone odgovorne za zločine protiv čovječnosti počinjene širom svijeta.

Sud u zapadnom gradu Koblenzu saopćio je da je dao zeleno svijetlo za početak suđenja 23. aprila.

Prvi osumnjičeni, identifikovan na osnovu njemačkih pravila o zaštiti privatnosti samo kao Anwar R, (57), optužen je za 58 ubistava, barem jedno silovanje i višestruka seksualna zlostavljanja u zatvoru u Damasku u kome je najmanje 4.000 opozicionih aktivista mučeno u 2011. i 2012.

Vjeruje se da su žrtve premlaćivane, udarane i bile su podvrgnute elektrošokovima od istražitelja koji su pokušavali izvući informacije o opozicionom pokretu, navodi sud u saopćenju.

Osim toga, vjeruje se da je zatvorenicima uskraćen medicinski tretman i hrana, i bili su natrpani u ćelije u kojima nisu imali prostora da sjednu.

Tužioci navode da je Anwar R. nadzirao istrage prije nego što je napustio Siriju u 2012. On je uhapšen u Njemačkoj u 2014.

Drugi osumnjičeni, Eyad A. (43), optužen za organiziranje mučenja najmanje 30 opozicionih aktivista nakon demonstracija protiv Assada u 2011. On je doputovao u Njemačku u aprilu 2018.

Napori na krivičnom progonu pripadnika Assadove vlade propali su jer Sirija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Den Haagu. Rusija i Kina također su ulagale veto na pokušaje da se uspostavi poseban tribunal za Siriju, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta