Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 13:01 |

Presuda Branku Kovačeviću i 'Horizontu' d.o.o. Banja Luka za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije donio je presudu u predmetu Branko Kovačević i drugi.

Optuženi Branko Kovačević oglašen je krivim što je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara, kao i optužena pravna osoba "Horizont" d.o.o. Banja Luka produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. stav 1. tačka c. KZ BiH.

Sud je optuženom Branku Kovačeviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Optuženom je kao sporedna izrečena  novčana kazna u iznosu od 10.000 KM koju je dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude. Ukoliko optuženi djelimično ili u cijelosti ne plati izrečenu novčanu kaznu u datom roku, novčana kazna će biti zamijenjena kaznom zatvora.

Optuženoj pravnoj osobi "Horizont" d.o.o. Banja Luka izrečena je novčana kazna u iznosu od 15.000 KM koju je optužena pravna osoba dužna platiti u roku od šest mjeseci, od dana pravosnažnosti presude, a u slučaju da se novčana kazna ne uplati u roku koji je utvrđen ovom presudom bez odgađanja će se sprovesti postupak prinudne naplate. Istovremeno je ukinuta mjera obezbjeđenja kojom se zabranjuju statusne promjene pravnog lica koje bi za posljedicu imale njegovo brisanje iz sudskog registra.

Optuženi Branko Kovačević kriv je što je od 2016. do 2017. godine u namjeri da izbjegne da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM. Pravno lice „Horizont“ d.o.o. Banja Luka raspolagalo je protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 358.428,00 KM, koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario optuženi Branko Kovačević u svojstvu direktora. Za navedeni iznos pribavljena je imovinska korist pravnom licu, a oštećen budžet BiH, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo