Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 13:29 |

'Los Rosales' obilježio 23. godišnjicu postojanja i rada (VIDEO)

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 11. ožujka (FENA) - Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" iz Mostara svečanim programom obilježio je u srijedu 23. godišnjicu svog postojanja i rada.

 Gostima su se prigodnim kulturno-umjetničkim programom predstavili štićenici Los Rosalesa, ustanove koja svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizira i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju od 2 do 50 godina starosti.

 Ove godine naglasak je stavljen na najmlađe, koji su održali modnu reviju pod sloganom "Budi ponosan".

 Po riječima ravnateljice Centra Mirne Mezit "Los Rosales" proslavlja svoju 23. godišnjicu što je puno godina rada i iskustva.

- Centar "Los Rosales" postoji i radi već 23. godine. To je puno godina iskustva i rada. Iz dana u dan, iz godine u godinu, sve smo zreliji, jači i izrastamo u jednu ustanovu koja je sigurno jedinstvena i unikatna ustanova ovakvog tipa u Mostaru, Hercegovačko neretvanskoj županiji, a i šire - rekla je Mezit.

 Dodala je kako trenutno Centar ima 130 korisnika, starosne dobi od 2 do 50 godina.

- Djeca različitih kategorija i teškoća u razvoju obrazuju se u različitim segmentima, u kojima djeluje predškolska i osnovna škola. Tu su i radno-rehabilitacijske radionice za djecu iznad 18 godina i rezidentni smještaj za djecu koja dolaze iz obližnjih mjesta i tu borave od ponedjeljka do petka - rekla je ravnateljica.

 Mezit je naglasila kako Los Rosales svakodnevno radi na potpunoj inkluziji djece i mladih s poteškoćama u razvoju u svim sferama društva.

- Potrebe za ovakvim uslugama su sve veće, posebno kada se osvrnemo da je ovakvih ustanova jako malo. Prije smo bili mišljenja da su ovakve ustavne zatvorena tipa, diskriminacijske, ali mi svakodnevno razuvjeravamo ljude da to nije točno. Mi smo otvorena ustanova, našim korisnicima pružamo šansu da budu ravnopravni članovi društva te da ravnopravno sudjeluju u svim sferama života - zaključila je Mezit.

 Svečanosti obilježavanja 23. godišnjice Los Rosalesa prisustvovao je i zamjenik španjolskog veleposlanika u BiH Nuno Santos Postigo, koji je istaknuo kako su rezultati Centra Los Rosales izuzetni.

- Centar "Los Rosales" i ono što oni rade simbolizira ono što Španjolska želi podići u Bosni i Hercegovini, u ovom slučaju integraciju osoba s posebnim potrebama, ali i integraciju svih. Rezultati "Los Rosalesa" zaista su izuzetni i metode koji oni ovdje primjenjuju očigledno su odlične, budući da je među roditeljima u ovoj regiji to postao referentni centar - kazao je Postigo.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4121

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/133LSvX_3ChxnlFiJWI-n0_3LpULhhAYD?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'