Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 14:51 |

Predstavnici jevrejskih općina u BiH razgovarali o planovima "Platforme za mir"

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH, danas su u Sarajevu  predstvanici jevrejskih opština u Bosni i Hercegovini, na jevrejski praznik Purim, razgovoarli o akcionim planovima "Platforme za mir".

Predstavnici zajednica iz Banje Luke, Tuzle, Zenice i  Sarajeva te Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija razgovarali su o budućim aktinostima "Platforme za mir",  čiji je cilj, između ostalog, doprinos izgradnji mira kroz međureligijski dijalog. 

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je da je "CRS kroz projekat PRO-Budućnost učesnike sastanka upoznao sa malim grantovima koji se mogu dati raznim organizacijama da bi zajednički radili na određnim projektima".

- Na stastanku smo uspjeli da se međusobno informišemo kakvi su to projekti. Izmijenili smo ideje o nekoliko projekata koji bi vrlo brzo mogi da počnu i da se uspješno završe, u kojima neće djelovati ni utjecati ni raditi samo jevrejska zajednica nego i lokalne zajednice u mjestima gdje živimo, kao i druge organizacije s kojima sarađujemo. Mislim da je ovo dobar put da se pomogne malim i siromašnim zajednicama i opštinama da uspiju da realiziju projekte i da na taj način trasiraju put ka boljoj budućnosti svima nama u BiH. Kroz ovakve projekte upravo stoji ideja PRO- Budućnosti po kojoj mogu da se povezuju ljudi raznih nacionalnosti, vjeroispovjesti, da  rade za zajedničku dobrobit sviju nas koji ovdje živimo - kazao je Finci.

Smatra da je za implementaciju Platforme potrebno kreirati akcione planove kojima se vjerska lica - predsjednici jevrejskih opština u BiH, odlučuju na različite vidove saradnje i aktivnosti u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze.

Finci je navodi da u Bosni i Hercegovini danas živi vešto manje od 1.000 Jevreja u šest opština - Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Banjaluci i Doboju, koji organizovano čine Jevrejsku zajednicu BiH.

Uskoro video!

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavnici jevrejskih općina razgovarali o planovima Platforme za mir (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana