Regija     | 09.03.2020. 11:10 |

Srbija zbog koronavirusa odlaže školska putovanja, nema novih slučajeva

FENA Agencije

BEOGRAD, 9. ožujka (FENA) - Srbija i dalje ima samo jedan potvrđen slučaj koronavirusa, a preporuka ministarstva obrazovanja da se zbog širenja epidemije odlože planirana maturalna i studijska putovanja u ponedjeljak je postala obvezujućom i primjenjuje se bez iznimke za sve zemlje.

 "Reagirali smo po preporuci ministarstva zdravlja i zabranili smo odlazak u kompletno inozemstvo", izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) savjetnik u ministarstvu obrazovanja Aleksandar Pajić, naglasivši da "sve zemlje podliježu toj preporuci".

 Zabrana se odnosi na maturalna i studijska putovanja i razmjene učenika i studenata i vrijede za sve škole i sveučilišta.

 U Srbiji dosad nije bilo ograničenja i zabrane javnih okupljanja, a zasad nema najava ni o otkazivanju predstojećeg međunarodnog sajma automobila "DDOR BG Car Show 07" i Međunarodnog sajma motocikala "Motopassion", koji su planirani od 19. do 25. ožujka na Beogradskom sajmu.

 Prošlog tjedna održan je sajam tekstila, u nedjelju Međunarodna smotra pasa, a pripreme za sve predstojeće sajamske manifestacije teku po planu.

 Prema trenutnom stanju najava, na pistama najvećih sala Beogradskog sajma i na cjelokupnom raspoloživom izložbenom prostoru očekuje se više od 300 izlagača iz tridesetak zemalja, koji će predstaviti više od 35 automobilskih i 12 brendova lakih dostavnih vozila, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Beogradskog sajma.

 Ovogodišnji, 90. Sajam automobila u Ženevi, jedan od najvećih autosajmova u svijetu, planiran od 5. do 15. ožujka, otkazan je zbog širenja koronavirusa.

 Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji službeno je prijavljen u petak kod 43-godišnjeg muškarca, koji je u posljednje vrijeme posjećivao Budimpeštu i boravio u Italiji, i on je odmah izoliran u subotičkoj bolnici, a potom "zbog stalnih skokova temperature tijekom noći" prebačen iz Subotice u Novi Sad.

 Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je da u Srbiji zasad neće biti odgađanja javnih manifestacija, ali da vlada "prati preporuke stručnih tijela i službi" i, bude li potrebe, "državni organi odmah će imati odgovor na moguće širenje epidemije", prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'