Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 09:27 |

Svečanom akademijom obilježeno dvadeset godina Brčko distrikta BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. ožujka (FENA) - Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom u nedjelju, 8. ožujka, obilježeno je 20 godina Brčko distrikta BiH uz sudjelovanje međunarodnih dužnosnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, predstavnika vjerskih zajednica, predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i gospodarskog i kulturnog života Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u svom obraćanju izrazio je nadu da bi ova godina mogla značiti prekretnicu u gospodarskom razvoju i kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta.

"Očekujem da Brčko nastavi putem suradnje s entitetima i institucijama BiH čuvajući svoj položaj i status definiran Arbitražnom odlukom i Ustavom BiH, ali uvažavajući i legitimne interese Republike Srpske i Federacije BiH na ovom području. Zajednička vizija izgradnje i pozicioniranja Brčkog kao gospodarskog centra, grada sporta i kulture u kojem djeluju kvalitetne obrazovne i zdravstvene ustanove nije nešto što predstavlja daleku budućnost, ali zahtijeva našu maksimalnu posvećenost radu na tim pitanjima", kazao je Milić.

Dodao je kako su dijalog i kompromis najvažniji za povjerenje.

"Siguran sam da je i danas veliki teret i odgovornost na nama da, uvažavajući sve te okolnosti i drugačije poglede, napravimo odlučujući iskorak u pravcu izgradnje povjerenja i razumijevanja držeći se onoga što je esencija Distrikta, a to je isključivo dijalog, kompromis i uvažavanje drugog i drugačijeg bez pokušaja nametanja vlastitih pogleda i rješenja. Da bismo to i ostvarili potreban nam je zajednički pogled u budućnost bez gledanja u prošlost, jer samo tako možemo ići naprijed i stvoriti uvjete za bolji život i svu djecu Distrikta", kazao je Milić, priopćio je Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić kazao je kako su u izgradnji Distrikta najsnažniji pečat dali OHR i jedanaest supervizora, OESS i Europska unija, pet saveza Skupštine Brčko distrikta BiH, sedam gradonačelnika i mnoge druge domaće i međunarodne institucije te pojedinci.

"Imali smo jedan cilj kao i danas, a to je stvoriti trajne i funkcionalne institucije Distrikta uz uvažavanje multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti uz gospodarski razvoj koji će omogućiti dostojan život svakog čovjeka u Brčko distriktu BiH. Naš put je još uvijek u izgradnji i važno je biti svjestan tereta povijesti koju nosimo, ali i tereta koje nam donosi budućnost. Imamo privilegiju da zajedno 8. ožujka obilježavamo Dan Distrikta i Dan žena te želim napomenuti da bez angažmana žena u kreiranju našeg društva zacrtane ciljeve nikada ne bismo dosegnuli", istaknuo je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je kako je Brčko zajednica temeljne ravnopravnosti svih naroda i građana uprkos povremenim tenzijama i političkim neslaganjima.

"Masovni odlazak stanovništva nam govori da moramo raditi više kako bi potencijalnim investitorima slali poruke da je Distrikt sredina u kojoj je ulaganje kapitala sigurno. Nesuglasice trebamo rješavati u tišini, a zajedničke uspjehe isticati i učiniti ih brendom prepoznatljivosti. Brčko će u ovoj i narednih godina biti grad intenzivnog ulaganja i razvoja i naša politika mora djelovati motivirajuće kako bi ljudi donosili pozitivne odluke i odluke ostanka u svom gradu i domovini", kazao je Kadrić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Distrikt je pokazao da možemo probleme rješavati na miran i civiliziran način, pa čak i one stvari koji se nisu mogli riješiti ni tijekom mirovnih pregovora u Daytonu. Moja glavna poruka je da čuvate dobre odnose, da se poštujete i uvažavate, jer samo na taj način možete izgraditi ambijent dostojan života u kojem nikome neće biti tijesno i u kojem će se svatko osjećati komotno", kazao je Džaferović.

Obilježavanje dvadeset godina Brčko distrikta BiH uveličala je i predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović koja je Distriktu zaželjela puno sreće i još veću posvećenost ekonomskom napretku.

"RS je uložio određena sredstva u izgradnji Distrikta, područja koje je sastavni dio velikih projekata. Republika Srpska također je čitav niz godina bila opskrbljivač Brčkog električnom energijom po jeftinijoj cijeni i to je jedna od velikih donacija koje je RS dao Distriktu. Želim im mnogo sreće i uspjeha u budućnosti i da još više budu posvećeni ekonomskom napretku", kazala je Cvijanović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je kako je Distrikt postigao velike rezultate te da ima šansu biti još bolji.

"Brčko ima još šansi za postizanje boljih mogućnosti i uspjeha jer stoji u čvorištu naših budućih poteza i projekata kao što je put Beograd-Sarajevo. Čestitam svima Dan Distrikta i Dan žena i podsjećam kako su najveća garancija budućeg uspjeha Distrikta građani i jedinstveni ljudi", kazao je Novalić.

Supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan u svom obraćanju je kazao da su dužnosnici Distrikta odgovorili na izazove u vezi preuzimanja reformskih procesa u svoje ruke.

"U posljednjih nekoliko mjeseci organi vlasti radili su bržim tempom kako bi se kvalificirali za UNDP inicijativu za energetsku efikasnost i mogu reći kako su svi vodeći dužnosnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje ruke i samo zajedničkim radom možemo napredovati prema ponovnom oživljavanju ove nekada dinamične sredine", kazao je Scanlan.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i zamjenik voditelja Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldoun Sinno koji je kazao da je EU posvećena Distriktu te da podržava sve pozitivne promjene koje se događaju.

"Sama moja prisutnost danas je jasan znak da je Europska unija zaista posvećena Distriktu. Naša vizija Distrikta je jasna, a to je stabilna i funkcionalna sredina koja će stvarati jednake mogućnosti za sve i mjesto koje će osigurati radna mjesta, dobre usluge i rad na poboljšanju kvalitete života svih građana. EU je ovdje da pomogne Distriktu, ali i Bosni i Hercegovini da ostvare viziju puta prema Europskoj uniji", kazao je Sinno, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana