Ekonomija     | 06.03.2020. 15:30 |

UOUIOBiH - Povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6.marta (FENA) – Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UOUIO) BiH usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojim će se principom reciprociteta  omogućiti povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama.

Te izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prijevoznici, jer im je, kako je saopćeno, onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama budući da to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH.

Članovi UO danas su na sjednici usvojili Izvještaj o radu UIO za 2019. godinu, gdje su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda kao i poduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

 Zbog nedovoljnog broja glasova nije usvojena izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji UIO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO.

 Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirketnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda, jer su u toku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju, saopćeno je nakon sjednice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!