Kultura     | 06.03.2020. 15:21 |

FAST: Srednjoškolci o ravnopravnosti spolova i položaju žena u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Alumni Asocijacija Druge gimnazije Sarajevo u suradnji sa švicarskom organizacijom I- platforma: Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine pokrenula je projekt 'Female Alumni Student Training' (FAST), koji će biti realiziran u periodu do maja.

S ciljem identificiranja prepreka i problema u sferi ravnopravnosti spolova, fokus projekta je na zajedničkom prepoznavanju položaja žena i transrodnih osoba u bh. društvu, te radu na njihovom osnaživanju.

Alumnista i voditelj projekta Irfan Osmanović kaže da će, uz predavanja stručnjaka i posjete institucijama, sudionici imati priliku kroz grupni rad sami istraživati i otkrivati stanje u BiH.

- Kroz projekt FAST želimo pokazati mladima koliko zapravo potencijala imaju da naprave promjene u društvu i da, uz pravi stav i edukaciju, oni direktno doprinose osnaživanju žena i transrodnih osoba u našem društvu - izjavio je.

FAST će okupiti 50 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, učenika Druge gimnazije Sarajevo, Gimnazije 'Edhem Mulabdić' Maglaj, Gimnazije Uskoplje i Gimnazije 'Sveti Sava' Prijedor, koji će učestvovati u radionicama i neformalnim predavanjima o temama usko vezanim za pitanje ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.

- Projekt je koncipiran u pet povezanih cjelina, a prva će biti u Drugoj gimnaziji, od 6. do 9. marta - navodi organizator.

Prvi dio projekta uključuje predavanja i radionice, a sudionici projekta posjetit će Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Agenciju za ravnopravnost spolove BiH, te UN Women Bosnia and Herzegovina, kao i sudjelovati u pripremi prikladnog projekta za Dan žena.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'